Zoran Milanović novi je predsjednik Hrvatske. U pobjedničkom govoru zabranio da se zviždi Kolindi Grabar-KitarovićFoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prema prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Zoran Milanović osvojio je 52,68 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,32 posto glasova nakon 98,73 posto obrađenih biračkih mjesta.

NOVO 21.50 sati

Okupljenima u stožeru i svim hrvatskim državljanima obratio se u prvom predsjedničkom govoru.

– Dragi prijatelji, dobrodošli u tvornicu pobjeda, kao što sam obećao. Hvala svima, hvala onima koji su me podržali i koji me nisu podržali, hvala mojoj protukandidatkinji – poručio je Milanović i zabranio da se zviždi Kolindi Grabar-Kitarović.

– Ako sam bilo koga previše nagazio, ako sam rekao neku neistinu, žao mi je, nisam namjerno. Izabran sam za predsjednika svih Hrvata, hvala vam na tome. Borio sam se za istinu, iako je ona u oku promatrača. Brojke su brojke, ali dojam je dojam. Znam da nisam svima bio po volji i znam da i dalje mnogima nisam po volji, ali s tim moramo nastaviti živjeti jer ima nas premalo. Nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili. Od mene nećete slušati sladunjave priče o zajedništvu jer ljudi se razlikuju, ali ono na čemu ću inzistirati jest da nikoga ne povrijedim, da budem uho za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih u svakom smislu. Ni sam nisam imun na predrasude jer sam ljudsko biće.

Nakon ovih riječi, okupljeni su ga prekinuli skandiranjem i pljeskom, piše RTL.

– Onakav kakav sam bio u kampanji, takav ću biti i kao predsjednik. To je veliko obećanje. Jer, ponovit ću, ovo četiri milijuna što nas ima traži svoje mjesto pod sunce, mjesto u Europi koje je i dalje usprkos svemu najljepše mjesto za život. I mi smo dio tog kontinenta – poručio je Milanović i nastavio govor:

– Za mene će, svidjelo se to nekome ili ne, sve stranke biti iste. Jer, mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Bolje od toga nema, sve drugo je put u autokraciju, tiraniju i otimačinu, a predsjednik tome mora biti brana, čvrst zid kojem se ne može prići ni tenkom. Duh i slovo Ustava bit će mi vodilja, to je sve i to je najbitnije, prenosi RTL.

RANIJE

Milanović je osvojio 1.019.092  glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 915.481 glasova, pokazuju privremeni rezultati izbora.

Milanovićevu predsjedničku kandidaturu podržalo je 13 stranaka i to SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

U Šibensko-kninskoj županiji Milanovića je zaokružilo 20.753 glasača, dok je 27.684 glasalo za Grabar-Kitarović. U Šibeniku je za HDZ-ovu kandidatkinju glasalo 11.075 glasača, dok je SDP-ovog kandidata zaokružilo 10.163 birača.


Pratite nas i na društvenim mrežama: