Turistički rezultati u prvih osam mjeseci

Šibenik doživio vrtoglavi pad broja noćenja u odnosu na lani. Zlarin na zavidnih 81 posto

Proteklih osam mjeseci našu županiju posjetilo je 457.849 turista, od čega nešto više od 108 tisuća domaćih. Ostvareno je više od 3,7 milijuna noćenja, a unatoč lošim prognozama zbog pandemije koronavirusa, ostvareno je čak 45,6 posto dolazaka i 56,8 posto noćenja u odnosu na prethodnu, rekordnu 2019. godinu, priopćili su nam iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Od mjesta u našoj županiji, prema podacima Turističkih zajednica, ističe se otok Zlarin kao odredište koje je ostvarilo najbolji rezultat usporedno s prošlom godinom – čak 39.445 noćenja što je 81 posto od lani, slijedi Betina s 70 posto noćenja te Tisno i Murter koji bilježe 69,36 odnosno 68,53 posto lanjskih brojeva u noćenjima. Grad Skradin je u prvih osam mjeseci ostvario 41,4 posto noćenja, Vodice 49,8 posto, Drniš 65,7 posto dok je Šibenik s prošlogodišnjih milijun i 211 tisuća noćenja, ove godine ostvario tek nešto manje od 468 tisuća noćenja, točnije 38,6 posto.

– Situacija u svim većim gradovima u Hrvatskoj je slična, a time sa sigurnošću možemo reći da su gradovi i županijska središta kao turistička destinacija, ne samo u Šibensko-kninskoj županiji već u cijeloj državi, najviše podbacili – kazali su nam iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

ilustracija

Očekivano, najviše noćenja, čak 1.798.712, ostvareno je u privatnom smještaju – apartmanima i kućama gdje gost ima sve što mu treba za ugodan boravak, a interakcija s drugim gostima i djelatnicima je minimalna, slijede kampovi, hoteli te noćenja na obiteljskim domaćinstvima (OPG-ovima). Ovogodišnji rezultati nautičkog turizma, zaključno s 9. rujnom, bilježe pad dolazaka i noćenja od 35 posto.

Kroz ovaj period, najbrojniji su bili domaći gosti koji su ostvarili više od milijun noćenja te je time ostvareno 80 posto dolazaka u odnosu na 2019. godinu. Na drugom mjestu su Nijemci s 64.809 dolazaka i 569 tisuća noćenja, Poljaci su na trećem mjestu s 62.495 dolazaka i 480.963 noćenja, a slijede ih gosti iz Slovenije, Češke, Austrije i  Mađarske. Primjetan je izostanak gostiju koji dolaze iz aviodestinacija, tako da je ove godine gotovo potpuno izostao dolazak Amerikanaca, Britanaca i Australaca.

Rezultati bi bili čak i bolji, a mogli bi se nadati i vrlo dobroj posezoni da nas sredinom kolovoza, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja novozaraženih, Austrija i Slovenija nisu stavile na crvenu listu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.