Turistički rezultati u prvih osam mjeseci

Šibenik doživio vrtoglavi pad broja noćenja u odnosu na lani. Zlarin na zavidnih 81 posto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Proteklih osam mjeseci našu županiju posjetilo je 457.849 turista, od čega nešto više od 108 tisuća domaćih. Ostvareno je više od 3,7 milijuna noćenja, a unatoč lošim prognozama zbog pandemije koronavirusa, ostvareno je čak 45,6 posto dolazaka i 56,8 posto noćenja u odnosu na prethodnu, rekordnu 2019. godinu, priopćili su nam iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Od mjesta u našoj županiji, prema podacima Turističkih zajednica, ističe se otok Zlarin kao odredište koje je ostvarilo najbolji rezultat usporedno s prošlom godinom – čak 39.445 noćenja što je 81 posto od lani, slijedi Betina s 70 posto noćenja te Tisno i Murter koji bilježe 69,36 odnosno 68,53 posto lanjskih brojeva u noćenjima. Grad Skradin je u prvih osam mjeseci ostvario 41,4 posto noćenja, Vodice 49,8 posto, Drniš 65,7 posto dok je Šibenik s prošlogodišnjih milijun i 211 tisuća noćenja, ove godine ostvario tek nešto manje od 468 tisuća noćenja, točnije 38,6 posto.

– Situacija u svim većim gradovima u Hrvatskoj je slična, a time sa sigurnošću možemo reći da su gradovi i županijska središta kao turistička destinacija, ne samo u Šibensko-kninskoj županiji već u cijeloj državi, najviše podbacili – kazali su nam iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

ilustracija

Očekivano, najviše noćenja, čak 1.798.712, ostvareno je u privatnom smještaju – apartmanima i kućama gdje gost ima sve što mu treba za ugodan boravak, a interakcija s drugim gostima i djelatnicima je minimalna, slijede kampovi, hoteli te noćenja na obiteljskim domaćinstvima (OPG-ovima). Ovogodišnji rezultati nautičkog turizma, zaključno s 9. rujnom, bilježe pad dolazaka i noćenja od 35 posto.

Kroz ovaj period, najbrojniji su bili domaći gosti koji su ostvarili više od milijun noćenja te je time ostvareno 80 posto dolazaka u odnosu na 2019. godinu. Na drugom mjestu su Nijemci s 64.809 dolazaka i 569 tisuća noćenja, Poljaci su na trećem mjestu s 62.495 dolazaka i 480.963 noćenja, a slijede ih gosti iz Slovenije, Češke, Austrije i  Mađarske. Primjetan je izostanak gostiju koji dolaze iz aviodestinacija, tako da je ove godine gotovo potpuno izostao dolazak Amerikanaca, Britanaca i Australaca.

Rezultati bi bili čak i bolji, a mogli bi se nadati i vrlo dobroj posezoni da nas sredinom kolovoza, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja novozaraženih, Austrija i Slovenija nisu stavile na crvenu listu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: