Od srijede do petka sunčanije

Zima ‘u šorbulu’: Nastavlja se ‘meko’ vrijeme još danima, ali postoji jedna šansa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pod djelovanjem anticiklone u Hrvatskoj i okolici i u ovome tjednu bit će relativno stabilno. Situacija je, međutim, nezahvalna za pouzdanu prognozu količine sunčanih sati te pojave i dugotrajnosti magle i niskih oblaka što će utjecati na temperaturu zraka. Sunčanog će vremena u većini Hrvatske vjerojatno biti najviše u utorak i srijedu.

Jutro je na šibenskom području pretežno vedro uz slab jugoistočni vjetar. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 10 °C, u Jezerima 7, na Žirju i u Žaboriću 6, u Šibeniku, Primoštenu, Murteru i Pirovcu 5, u Vodicama, Skradinu i na Promini 3, u Zatonu i Oklaju 1, a u Kninu i Drnišu -3 °C.

U Dalmaciji će danas biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a uglavnom potkraj dana može mjestimice biti i malo kiše. Ujutro ponegdje magla, većinom u unutrašnjosti, gdje se ujutro očekuju blagi ‘minusi’. Vjetar uglavnom slab istočni i jugoistočni, a najviša temperatura od 9 °C u Zagori do 14 °C na obali.

Na Jadranu će i sutra biti promjenljive naoblake, a još je i veća vjerojatnost za mjestimice malo kiše, osobito u Dalmaciji. Zbog uglavnom slabog vjetra ujutro može lokalno biti i magle. Od srijede do petka sunčanije, ponajprije u Dalmaciji, a puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak. Zatim oblačnije. Temperatura bez veće promjene, i dalje malo viša od prosjeka za sredinu siječnja.

Oni koji prate globalnu situaciju u atmosferi kažu kako u zadnja dva tjedna siječnja sinoptika ima samo jednu priliku, u jednom trenutku kad Polarni vrtlog bude najslabiji, to iskoristiti kako bi se sinoptička karta ovog dijela svijeta promijenila. Ako se potencijal uspije realizirati do kraja dobiti ćemo najjači zimski prodor dosadašnjeg dijela zime. Propusti li se taj trenutak za nama će biti dva mjeseca zime koja je prošla bez prave zimske ciklone i bez konkretnog snijega.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio


Pratite nas i na društvenim mrežama: