Žena (91) umrla nakon cijepljenja AstraZenecom. HALMED objavio rezultate istrageFoto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je objavila rezultate istrage o smrti 91-godišnje žene koja je preminula nakon cijepljenja AstraZenecom.

Podsjetimo, žena u dobi od 91 godine je preminula od tromboembolije tri dana nakon što je primila dozu cjepiva AstraZenece.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i HALMED danas su objavili rezultate istrage njezine smrti.

– Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva AstraZenece i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe – nije vjerojatna’, rekla je za HRT Morana Pavičić iz HALMED-a.

“Prema dostavljenoj dokumentaciji, osoba je imala brojne visoke čimbenike rizika koji su vjerojatniji uzrok plućne embolije i posljedično smrtnog ishoda”, dodala je Pavičić.

– Ovaj zaključak donesen je temeljem detaljnog pregleda svih dostupnih podataka o zdravstvenom stanju osobe i drugim lijekovima u terapiji, otpusnih pisama, potvrde o smrti u kojoj je kao uzrok smrti navedena plućna embolija te usporedbe s dostupnim epidemiološkim podacim -rekla je Pavičić.

U Hrvatskoj je, rekla je Pavičić, prijavljeno 14 smrtnih slučajeva koji su uslijedili nakon cijepljenja, ali ovo je bio jedini slučaj povezan s tromboembolijom.

– Sve zaprimljene prijave sumnji na nuspojave unose se u nacionalnu, europsku i svjetsku bazu nuspojava lijekova i čine dio dokumentacije o sigurnosti primjene cjepiva, neovisno o ocjeni uzročno-posljedične povezanosti.

Na razini Europske unije Europska agencija za lijekove nastavlja ocjenu eventualne povezanosti između primjene cjepiva AstraZenece i tromboembolijskih slučajeva.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.