Želite trčati maraton koji završava dvije tisuće godina u prošlosti? Prijavite se na vrijeme

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Drugi Krka polumaraton održat će se 13. travnja sljedeće godine, a rane prijave za tu utrku otvorene su do ponedjeljka 3. prosinca kako bi se zainteresirani trkači mogli prijaviti za sudjelovanje po povoljnijim cijenama. Nakon tog datuma, nastavljaju se redovite prijave, doznajemo u Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka.

Staza drugog Krka polumaratona duga je 21 kilometar i 98 metara, proteže se od od Eko kampusa Krka u Puljanima do amfiteatra Burnum.

Organizator utrke, Atletski klub Maraton 2000 iz Karlovca za drugo je izdanje osmislio dječje utrke koje će se održati na prostoru Burnuma za vrtićku djecu i školarce od 1. do 4. razreda. S obzirom na to da je na prošloj utrci veliki broj malih navijača pratio svoje roditelje, sada će imati priliku i sami se okušati u ovom atletskom sportu, a sve s ciljem obiteljskog druženja, posjete Nacionalnom parku Krka i boravka u prirodi. Prijave za dječje utrke bit će otvorene na službenoj stranici utrke u novoj godini.

Utrka starta u Eko kampusu Krka u Puljanima, zatim se trči u smjeru Oklaja, spušta do same rijeke, uz Brljansko jezero, nakon čega slijedi jedini uspon u smjeru amfiteatra Burnum, gdje je i cilj.

Novost 2. Krka polumaratona je da će se posebno mjeriti i nagrađivati vrijeme upravo toga uspona. Za sve one kojima je 21.098 metara polumaratona prevelik izazov a željeli bi sudjelovati u ovom lijepom događaju na programu je i kraća utrka, na 5,5 kilometara. Kontrolne točke bit će postavljene na početku i na kraju uspona i do prolaska posljednjeg trkača neće se znati tko će ponijeti titulu najbržeg penjača. U konkurenciji će ravnopravno sudjelovati i polumaratonci i sudionici FunRun utrke građana. Uspon je nešto duži od jednog kilometra s visinskom razlikom od 70 metara. Poseban će motiv trkačima biti prekrasan pogled koji sa serpentina puca na slap i jezero Brljan.

Zanimanje za utrku raste pa se na startu u travnju 2019. očekuje preko tisuću trkača iz više od 15 različitih zemalja, predviđaju organizatori.

– Krka polumaraton predstavljen je u listopadu i na najstarijem europskom maratonu u slovačkom gradu Košice, s tradicijom koja seže sve do davne 1924. godine. Osim titule najstarijeg europskog maratona, ova utrka je ujedno i drugi najstariji maraton (koji se i dalje održava) na svijetu – stariji je samo slavni Bostonski maraton. Sa svoje mlade dvije godine, polumaraton na rijeci Krki ipak se može pohvaliti da završava dvije tisuće godina u prošlosti, u rimskom vojnom amfiteatru Burnum – navode iz uprave Nacionalnog parka Krka.

Prijaviti se možete ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: