Opasnost za zdravlje

Zekanović o štetnosti dalekovoda u Dubravi: ‘Sramotno je da Pauk i Burić ne poduzimaju ništa’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na današnjoj konfereciji za medije u Šibeniku, upozorio je na opasnost od postavljanja dalekovoda u Dubravu kod Šibenika govoreći kako prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zračenja dalekovoda mogu prouzročiti kancerogena oboljenja.

– Nekoliko mještana Dubrave mi se javilo u prilično velikom strahu te mogu reći da su dosta i gnjevni jer smatram da lokalna i regionalna samouprava moraju staviti interes građana na prvo mjesto.  Dalekovod može biti napravljen na drugom mjestu , bit će nešto skuplji, ali s obzirom da se u našoj državi novci razbacuju na sve i svašta može se i po pitanju zdravlja građana nešto učiniti – govori Zekanović.

Upozorio je i na činjenicu da su na te opasnosti oglušili zakonodavci i oni koji donese odluke o planskoj dokumentaciji.

– Naime, jučer župan Goran Pauk izjavio da je Grad donio dozvolu to jest da je Gradska uprava za izgradnju dalekovoda. Međutim to nije točno jer je tu dozvolu donijelo Ministarstvo i sramotno je da je župan nije upoznat s nadležnošću pojedinih tijela u državi odnosno u lokalnoj samoupravi. Tu je riječ o strateškom energetskom projektu i takvu odluku je donio ministar graditeljstva Darko Horvat uz blagoslov Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Prilikom donošenja te odluke bila je konzultirana i regionalna i lokalna samouprava, ali su gradonačelnik Šibenika Željko Burić i župan Pauk napravili jedno veliko ništa – nastavlja Zekanović.

Prvi i glavni odgovorni u toj proceduri je premijer Plenković to jest njegovi ministri zatim su jednako odgovorni gradonačelnik Burić, koji o tome mudro šuti, kako kaže Zekanović te župan Pauk koji ni ne zna kako bi ta procedura trebala izgledati. Treća je stvar da će Županija blagosloviti kroz donošenje prostornog plana, a nakon toga i planom nižeg reda to jest prostornim planom Grada Šibenika.

– Postoji još jedna nelogičnosti na koju bi želio upozoriti te nadam da će to i Šibenčani shvatiti, a to je da kad se donose takva rješenja traži se mišljenje pravnih tijela odnosno u ovom slučaju HEP-a i HOPS-a, a HOPS je direktno preko ministarstva sam sebi dao dozvolu. Dakle, sad će HOPS opet pitan slaže li se sa svojom odlukom jer će Županija, kada bude radila prostorni plan tražiti dozvolu od Ministarstva graditeljstva, HEP-a i HOPS-a tražiti dozvolu za ono što su HEP i HOPS već uvrstili u prostorni plan – zaključuje prvi čovjek Suverenista.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.