Zekanović i Penđer žele spriječiti ‘bijelu kugu’ u Šibeniku sa 3.000 kuna za novorođene, nižom cijenom vrtića i besplatnim udžbenicima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Besplatni udžbenici za djecu, tri tisuće kuna za novorođena i niža cijena gradskih vrtića. Mjere su to s kojima Hrvoje Zekanović i Nikica Penđer iz koalicije Hrasta i Hrvatske konzervativne stranke namjeravaju spriječiti, kako su kazali na današnjoj konferenciji za medije, demografsku katastrofu odnosno ‘bijelu kugu’ u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji.

– Od prvog popisa stanovništva do onog 2011. godine, Hrvatska je izgubila pola milijuna stanovnika. 1991. godine Šibenik s okolicom imao je više od 55 tisuća stanovnika, sam grad 41 tisuću, a 2011. s okolicom 46 tisuća, dok je sam grad imao 34 tisuće stanovnika. Procjena za 2017. jest da će grad imati 31, a s okolnim 42.500 stanovnika. U postotcima, grad je u 25 godina izgubio 25 posto stanovnika, istaknuo je Zekanović, inače kandidat za šibenskog gradonačelnika iz Hrasta.

Prije rata u šibenskom rodilištu bilo je, dodaje, 1.200 poroda, a danas je taj broj pao na oko 600. Ove godine po prvi put u povijesti bit će ispod 600 poroda u rodilištu.

– Susjedni gradovi i županije bolji su zbog gospodarske situacije. BDP je element uspoređivanja gospodarskog razvoja pojedinih gradova, a splitski je primjerice veći nego šibenski. Pad BDP-a slijedi prirodni pad odnosno pad štanovnistva. Također, negativni prirodni priraštaj na godišnjoj razini u Šibeniku je oko 500. U Šibeniku se godišnje rodi od 100 do 150 djece manje nego što stanovništva umre, nastavio je Zekanović.

Ako se ti trendovi nastave, Šibenik će gubiti od tri do tri i pol tisuće stanovnika, a ne postoji pokazatelj koji bi dao nadu da se to neće dogoditi, smatra kandidat za gradonačelnika Šibenika.

17797889_10211533813114811_453755451_o

Konzervativac Nikica Penđer, kandidat za šibenskog dogradonačelnika, objasnio je da će se njihova koalicija zalagati za provedbu mjera koje će olakšati građanima život i ostanak u gradu.

– Zalagat ćemo se za mjeru za novorođene. Grad Šibenik da prvorođeno dijete daje 1.200 kuna, a mi ćemo se zalagati da to bude 3.000 kuna. Također, osigurat ćemo besplatne udžbenike za sve učenike, njih 3.359. Od toga 150 učenika dobiva socijalnu marendu, a ni njima nisu osigurani besplatni udžbenici. Zalagat ćemo se i za smanjenje cijena vrtića. Drugim riječima, Grad može pomoći obiteljima, i to je ono što nas je povezalo u ovu koaliciju, poručio je Penđer.

Zekanović je dodao kako će se, ako dođu na vlast, zalagati za smanjenje cijene vrtića za minimalno 150 kuna, u odnosu na dosadašnjih 500 kolika je okvirna cijena za gradske vrtiće.

Kada su u pitanju studentske stipendije, poručili su da će stipendija značiti obvezu studentima da se vrate u Šibenik odnosno Šibensko-kninsku županiju.

Dotaknuo se Zekanović i društveno poticane stanogradnje, kazavši kako je sramotno da se nakon 12 godina ponovno priča u POS-u u Šibeniku. Nada se, veli, da to nije samo predizborno obećanje trenutne gradske vlasti.

– Prioritet je i razvoj gospodarstva, bez njega nema poboljšanja gospodarske situacije. Mi ćemo javnosti prezentirati i gospodarske projekte koji će dati mladima perspektivu života i rada u gradu. Bez gospodarstva ove su mjere krpanje broda koji tone, a nama treba novi brod, zaključio je Zekanović.


Pratite nas i na društvenim mrežama: