Zbog sutkinje Maje Šupe Hrvatska prijavljena Europskom sudu za ljudska prava

Zbog presude koju je donijela šibenska sutkinja Maja Šupe, a kasnije potvrdio i Županijski sud u Šibeniku, Hrvatska je prijavljena Europskom sudu za ljudska prava. Šupe, koja je hrvatskoj javnosti najpoznatija po odlukama u slučaju Tome Horvatinčića, a posebno onom monologu u kojem se obračunala sa sinom Talijana koje je Horvatinčić pregazio te medijima koji su pratili slučaj, osudila je zagrebačkog odvjetnika Tomislava Tončića za lažno prijavljivanje kaznenog djela, jer je podnio prijavu protiv njezine tri kolegice sa suda u Splitu zbog sumnje da su zlorabile svoje funkcije u jednom postupku njegovih klijenata, piše Telegram.

Tu tužbu odvjetnika Tončića, u kojoj je tvrdio kako nije imao pravedno suđenje zbog čega mu je prekršeno osnovno ljudsko pravo, sud u Strasbourgu je prihvatio te je uzeo u razmatranje. Sada se o postupcima sutkinje Šupe očekuje očitovanje hrvatske strane. S Europskog suda za ljudska prava potvrdili su da je pokrenut postupak protiv Hrvatske zbog Tončićeve tužbe.

U tužbi je, kako je potvrđeno sa suda, ustvrdio da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Naime, sutkinja Šupe zabranila mu je da sutkinjama Županijskog suda u Splitu koje su svjedočile na Općinskom sudu u Šibeniku postavlja pitanja o njihovoj odluci u slučaju zemljišta na Bačvicama, piše Telegram. Nije mu dozvoljeno da kopira sudski spis, niti su pozvani svjedoci koje je njegova obrana predložila. Napominje i kako podnošenje kaznene prijave protiv splitskih sutkinja nije bilo kazneno djelo, već nalog klijenata koje je zastupao.

U Strasbourgu sada očekuju odgovore hrvatske zastupnice na Europskom sudu za ljudska prava Štefice Stažnik na pitanja je li Tončiću bila omogućena priprema obrane sukladno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima te je li mu bilo dozvoljeno ispitivanje svjedoka. Hrvatska predstavnica, prema Konvenciji, mora odgovoriti i je li Tončić bio optužen za čin koji doista predstavlja kazneno djelo po našem zakonu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.