Kulušić najavio angažiranje neovisnog revizora

Zbog Petrinine sumnje ponovit će se revizija u Odjelu za šport

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sa 18 glasova članovi Skupštine Šibensko-kninske županije usvojili su Zaključak o postojanju osnovane sumnje na postojanje nepravilnosti u upravljanjima proračunskim sredstvima u Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Šibensko-kninske županije predlagatelja Stipe Petrine, kojim poziva župana ‘da predmet s dokazima dostavi na postupanje nadležnoj ustrojstvenoj jedinici Ministarstva financija u čijem je djelokrugu proračunski nadzor.’

U raspravi o tom zaključku župan Marko Jelić je rekao da će on, bez obzira na izglasavanje tog zaključka, pokrenuti reviziju u okviru svojih ovlasti.

Petrina je dao riječ i Dariju Kulušiću, predsjedniku Zajedice sportova Šibensko-kninske županije, ali ga je vrlo brzo prekinuo ne dozvolivši mu da se taksativno očituje o svim sumnjama iz zaključka.

– Ja ću angažirati neovisnu revizorsku tvrtku koja će obaviti uvid u poslovanje Zajednice sportova. Nemam sredstva za to, ali imam pravo. Vi znate da su to gluposti što ste napisali i tražili – kazao je Kulušić Petrini.

Petrina mu je tada oduzeo riječ i pitao pročelnicu Upravnog odjela za prosvjetu i šport ili Kulušića tko je odredio visinu plaće tajniku Zajednice sportova i po kojem koeficijentu se obračunava.

– Vama očito nije cilj saznati istinu. Nije vam u interesu da sve obrazložim – poručio mu je Kulušić i sam napustio govornicu ne dozvoljavajući da ga Petrina izbaci.

Pročelnica Sanja Kumanović Stipaničev pokušala je objasniti Petrini da se u cijeloj priči ne radi o nikakvim nepravilnostima unutar Odjela za prosvjetu i šport te da nadzor nad Zajednicom sportova nije u nadležnosti tog upravnog odjela. Također mu je rekla da plaću tajnika Zajednice sportova, kao unutarnju stvar te udruge, određuje Izvršni odbor, Upravni odjel samo kontrolira trošenje novca koji Županija prosljeđuje Zajednici, a ona dalje klubovima.

U usvojenom Zaključku se predlaže i da župan Marko Jelić uputi poziv Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju za obavljanje proračunskog nadzora u svim Upravnim odjelima Šibensko-kninske županije.

U obrazloženju za tu točku dnevnog reda, Petrina navodi da je ‘Uvidom u Izvještaj o uvidu u dokumentaciju Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko-kninske Županije za Zajednicu Sportova Šibensko-kninske županije od 14. srpnja 2021. godine resornog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport, koja se daje na znanje članovima Skupštine, utvrđeno da je Zajednica sportova kršila odredbe Ugovora o sufinanciranju djelatnosti i programa za 2021. godinu. Kršila ih je na način da nije prikazala presliku svih računa, izvida, ugovora i drugih dokumenata na temelju kojih su sredstva utrošena za 2020. godinu, a koja su joj uplaćena iz proračuna Šibensko-kninske županije u cijelom ugovorom iznosu od 1.440.000 kuna. Nadalje, Zajednica sportova nije prikazala niti dostavljala namjensko trošenje ugovorenih sredstava za 2020. godinu u iznosu od značajnih 1.282.549,84 kune. Ista također nije priložila niti jedan ugovor o financiranju saveza, udruga, niti ostalih pravnih i fizičkih osoba s kojima ima ugovore temeljem Javnog poziva, kao niti 80.000 kuna doznačenih joj za Savez školskih sportskih društava ŠKŽ za školska sportska natjecanja’.

U obrazloženju se navodi da ‘postoji osnovana sumnja da su se proračunska sredstva trošila nenamjenski, nezakonito, suprotno svrsi i nepravodobno, a Županijska skupština je kao ovlašteno tijelo dužno postupiti na način da donese zaključak o postojanju osnovane sumnje u postojanje nepravilnosti u upravljanjima proračunskim sredstvima u Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko-kninske županije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.