Deset požara u 24 sata

Zbog brojnih požara policija podsjeća kolike su kazneFoto: Ilustracija/arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U veljači i ožujku na našem području zabilježeno je 155 požara na otvorenom prostoru, dok je u protekla 24 sata zabilježeno čak deset takvih požara, čemu doprinosi i činjenica  da ovo vrijeme toplijih dana  građani koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i spaljivanje trave i korova što dovodi do požara, priopćili su iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Pozivaju građane da poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru i da poštuju odluku lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje, a  posebno upozoravaju na loženje vatre od 1. studenog do 31. svibnja, koje možete obavljati ako ste prethodno obavijestili nadležnu vatrogasnu postrojbu , te pribavili odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru.

Upozoravaju i na spaljivanje korova i biljnog otpada kojeg je potrebno obavljati na predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.

– Mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti. Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje pet metara – poručuju.

Nadalje,spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena smije napustiti to mjesto. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, a također je zabranjeno u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

– Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja – naglašavaju iz PU šibensko-kninske.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Također je propisano da će osoba koja izazove požar iz nehaja biti kažnjena novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Po Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima je propisana novčana kazna od 2.000 do 5.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

– Ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Molimo građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili 112, jer samo svojim savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu možemo  smanjiti mogućnost izbijanja većih požara, koji bi mogli imati i tragične posljedice – zaključuju iz PU šibensko-kninske.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.