Završena protupožarna sezona, zračne snage najviše gasile u Šibensko-kninskoj županijiFoto: HRZ/M. Karačić/ Foto iz zraka: PP NOS OS RH

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića, a temeljem situacije na terenu i uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga, u petak je završena je ovogodišnja protupožarna sezona te je s radom prestalo i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama.

Protupožarnu sezonu koja je trajala ukupno 103 dana, od 15. lipnja do 25. rujna obilježio je ispodprosječan angažman zračnih protupožarnih snaga u gašenju požara. Tako su zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 49 požara i to 23 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji.

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 290 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7900 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta, izvijestili su iz MORH-a.

Uz gašenje požara, provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 15 puta. Kopnene i mornaričke snage nisu bile angažirane.

Povodom završetka Protupožarne sezone 2020. ministar obrane Mario Banožić je pohvalio pilote i zrakoplovne tehničare koji su cijelo ovo vrijeme osiguravali nesmetanu provedbu svih protupožarnih aktivnosti u otežanim uvjetima rada s obzirom na ograničenja uvjetovana pojavom koronavirusa.

Zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH, ujedno i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH general-bojnik Krešo Tuškan ocijenio je ovogodišnju Protupožarnu sezonu uspješnom, posebno naglasivši iznimno odgovoran pristup svih pripadnika Hrvatske vojske u poduzimanju mjera prevencije i zaštite od širenja koronavirusa.

– I u ovim posebnim okolnostima sve sastavnice Hrvatske vojske kroz trajanje PP sezone potvrdile su visoki stupanj uvježbanosti i spremnosti brzog i učinkovitog djelovanja na ugrozu od požara. Brzo uočavanje požara, izlazak snaga na požarište te brza i učinkovita reakcija zračnih i zemaljskih snaga pridonijela je činjenici kako su požari vrlo brzo stavljeni pod nadzor –

iznio je general Tuškan.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je angažman zračnih snaga u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni bio ispodprosječan, naglasivši kako je ovo rijetka godina u kojoj su protupožarni avioni gasili više požara u prvoj fazi i to 62, nego u glavnom naporu PP sezone, njih 49.

– Bez obzira na manji angažman na požarištima, izazova nije nedostajalo. Unatoč epidemiološkim mjerama zaštite, niti u jednom trenutku nije bio upitan angažman i raspoloživost potrebnih snaga za provedbu protupožarnih zadaća. Uspjeli smo obučiti i dodatne snage te od ove sezone imamo po jednog novog kapetana i kopilota na Canadairu CL-415, te je pred nama nastavak i početak obuka za još dvoje kapetana i jednog kopilota također na Canadairu, kao i nastavak obuke za dvojicu pilota na Airtractoru AT-802 – istaknuo je pukovnik Vacenovski.

– U ovoj požarnoj sezoni srećom nismo imali požare katastrofalnih razmjera, što govori o dobroj pripremljenosti i koordiniranosti svih vatrogasnih snaga. Posebno zahvaljujem svim vatrogascima, dobrovoljnim i profesionalnim, posadama protupožarnih zrakoplova, pripadnicima MORH-a i MUP-a i svima koji su na bilo koji način pomogli da hrvatsko vatrogastvo uspješno obavi sve zadatke – poručio je na kraju Protupožarne sezone 2020. glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.