Završena protupožarna sezona, zračne snage najviše gasile u Šibensko-kninskoj županijiFoto: HRZ/M. Karačić/ Foto iz zraka: PP NOS OS RH
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića, a temeljem situacije na terenu i uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga, u petak je završena je ovogodišnja protupožarna sezona te je s radom prestalo i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama.

Protupožarnu sezonu koja je trajala ukupno 103 dana, od 15. lipnja do 25. rujna obilježio je ispodprosječan angažman zračnih protupožarnih snaga u gašenju požara. Tako su zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 49 požara i to 23 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji.

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 290 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7900 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta, izvijestili su iz MORH-a.

Uz gašenje požara, provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 15 puta. Kopnene i mornaričke snage nisu bile angažirane.

Povodom završetka Protupožarne sezone 2020. ministar obrane Mario Banožić je pohvalio pilote i zrakoplovne tehničare koji su cijelo ovo vrijeme osiguravali nesmetanu provedbu svih protupožarnih aktivnosti u otežanim uvjetima rada s obzirom na ograničenja uvjetovana pojavom koronavirusa.

Zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH, ujedno i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH general-bojnik Krešo Tuškan ocijenio je ovogodišnju Protupožarnu sezonu uspješnom, posebno naglasivši iznimno odgovoran pristup svih pripadnika Hrvatske vojske u poduzimanju mjera prevencije i zaštite od širenja koronavirusa.

– I u ovim posebnim okolnostima sve sastavnice Hrvatske vojske kroz trajanje PP sezone potvrdile su visoki stupanj uvježbanosti i spremnosti brzog i učinkovitog djelovanja na ugrozu od požara. Brzo uočavanje požara, izlazak snaga na požarište te brza i učinkovita reakcija zračnih i zemaljskih snaga pridonijela je činjenici kako su požari vrlo brzo stavljeni pod nadzor –

iznio je general Tuškan.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je angažman zračnih snaga u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni bio ispodprosječan, naglasivši kako je ovo rijetka godina u kojoj su protupožarni avioni gasili više požara u prvoj fazi i to 62, nego u glavnom naporu PP sezone, njih 49.

– Bez obzira na manji angažman na požarištima, izazova nije nedostajalo. Unatoč epidemiološkim mjerama zaštite, niti u jednom trenutku nije bio upitan angažman i raspoloživost potrebnih snaga za provedbu protupožarnih zadaća. Uspjeli smo obučiti i dodatne snage te od ove sezone imamo po jednog novog kapetana i kopilota na Canadairu CL-415, te je pred nama nastavak i početak obuka za još dvoje kapetana i jednog kopilota također na Canadairu, kao i nastavak obuke za dvojicu pilota na Airtractoru AT-802 – istaknuo je pukovnik Vacenovski.

– U ovoj požarnoj sezoni srećom nismo imali požare katastrofalnih razmjera, što govori o dobroj pripremljenosti i koordiniranosti svih vatrogasnih snaga. Posebno zahvaljujem svim vatrogascima, dobrovoljnim i profesionalnim, posadama protupožarnih zrakoplova, pripadnicima MORH-a i MUP-a i svima koji su na bilo koji način pomogli da hrvatsko vatrogastvo uspješno obavi sve zadatke – poručio je na kraju Protupožarne sezone 2020. glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.