Stečajnom upravitelju 630 tisuća kuna

Završen rekordno dugi stečaj šibenske Revije. Ogorčene radnice poručile da za njih nije kraj i najavile odlazak premijeru

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Odavno propala, nekad respektabilna šibenska tekstilna tvrtka Revija od danas je i službeno –  nestala jer je na zadnjem ročištu, nakon 19,5 godina na Trgovačkom sudu proglašen kraj stečaja.

Podsjetimo, kompletnu imovinu, pogon i upravnu zgradu u Bilicama s nekretninama  i pokretninama preuzela je država, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem fiducijarne uknjižbe na temelju 65 milijuna kuna potraživanja.

Redovna na gotovo svakom ročištu, bivša radnica Blaženka Parat današnje je zadnje dočekala ispred zgrade suda jer zbog epidemioloških mjera u sudnici je moglo biti samo pet osoba.

– Išli smo sad na ročište, ne smi se više od pet ući u sudnicu, ja sam isprid i ne znam kakva je odluka, oćemo li dobit išta. Jer, ako za svakoga ima novaca onda ima i za nas. 20 godina čekamo, sad mi je ža’ šta nisam gori u sudnici. Nadomirija se Rude, a ja sam pisala Milanoviću, Vladi, svima i čak mi je Milanović odgovorija. Uranija nije napravija ništa, nije mrdnija prstom u životu. Namjerno nisam tila dat njemu papire koje san imala, dala sam ih Rudi i sudu, neću im pustiti ić ću dalje do Strasbourgh. Opsovao me ružno Uranija, pokupija je naše novce, što sam plaćala po 40 kuna i pokupija je novce od našeg postotka. Sindikat je pokupija naše novce, svi su se drugovi naplatili, a nama u 20 godina niti kune, žalosno za našu državu, neću im dati mira – kazala je Blaženka Parat uoči zaključenja stečaja.

Jadranka Košarić, također bivša radnica ogorčena je, jer kaže, u sudnici nisu smjele progovoriti.

– Kako sad, kuda dalje. Ići ćemo kod Plenkovića i tražit ćemo da nas primi, želimo barem našu plaću. Za vid svega onog što smo mi napravili, nitko nam nije doša dati podršku. Di su sad branitelji da nam daju podršku, mi smo im šili za Zadar i Šibenik, sve smo ih obukli, a nitko nam nije rekao niti hvala. Neka nam dadu ono što smo mi zaradili, neka nam kažu u oči. Imaju puno putra po glavi – zaključila je Košarić

Nezadovoljna je i Radojka Pekas koja je najavila daljnju borbu za prava koja nisu ostvarile.

– Idemo u Vladu, najavit ćemo se i želimo da nas četiri žene prime zajedno s gospodinom Uranijom. Stečajni upravitelj je dobio 630 tisuća kuna bruto, a on to nije uopće zaslužio. Zašto danas nije došao, može ga biti sramota, on se nas srami. Nitko nas ne vidi, župan nas ne vidi, a obećavao nam je sve. Ni jedan saborski zastupnik se u 20 godina nije digao da išta kaže za Reviju – dodala je Pekas.

Za Nadu Makarin sudbina Revije i njezinih radnica je sramotna.

– Neka se zaplijeni pet stanova i kuća ovih šta su opljačkali Hrvatsku pa nek se naplate svi radnici čije su firme završile u stečaju – rekla je.

Podsjetimo za 326 bivših radnica, sud je priznao potraživanja od  13,5 milijuna kunaza neisplaćene plaće i otpremnine. Jedina isplata bivšim radnicama bila je prije nešto više od šest godina, nakon što je njihovo zastupanje preuzeo Teritorijalni Ured SSSH Zadar, kada su dobile 3,3 milijuna kuna nakon velikog radničkog sindikalnog prosvjeda na šibenskoj rivi i pred starom upravnom zgradom i nakon sindikalnog zahtjeva stečajnom upravitelju.

Pravni zastupnik bivših radnica iz SSSH-a Vedran Uranija potvrdio je da će se nastaviti boriti za njihova prava.

– Nakon ovog ekspresno završenog stečajnog postupka, pola minute doslovce, nitko nije imao pravo glasa. Bitka za radnička prava ne prestaje, stečaj je vođen katastrofalno, a stečajni upravitelj je navodno u bolnici. Bilo je kvalitetnih ponuda koje su mogle biti prihvaćene, no sve su odbijene. 9,7 milijuna potraživanja ostaje, svi su zakazali, osim radnica koje su žrtve stečaja. Postupak je dovršen, to su nam rekli svi vladajući, kada stečaj završi, onda će se nešto pokrenuti. Evo, dovršen je. Ponude su odbijene, a da nisu, radnice bi sada radile. Zatražit ćemo sastanak i tražiti da se dio potraživanja od 65 milijuna da radnicama i vjerujemo da će vrh države pokazati socijalnu osjetljivost. Nije gotova bitka za radnička prava, ona se nastavlja u jačem obliku prema državnim tijelima, ne želimo tužiti svoju državu na Stasbourghu.

Za izdvojiti je da je, prije osam godina, Uranija najavio niz akcija i prosvjeda, no danas je kazao da je bilo 24 pokušaja prodaje te da nije bilo potrebe za novim radikalnim akcijama.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.