Zapata je u gradu

Zašto su se Kolumbijci odlučili za HNK Šibenik? Bit će 22 godine gazde u zemlji svjetskih doprvaka

Da šibenskom nogometnom prvoligašu hitno treba svježa financijska injekcija, a još više čvrsti temelji za sigurniju budućnost kluba zna se odavno. Početak HNL baš to je samo zorno potvrdio. Stoga vijest o novom, trećem pokušaju prodaje kluba iznova budi nadu ljubiteljima nogometa u Krešimirovom gradu.

Dosadašnja dva pokušaja neslavno su propala, prvo s Indijcima gdje se odmah u startu sumnjalo u pozitivan ishod, a potom i sa Švicarcima koji su nakon početnog entuzijazma nestali s pojavom korona krize, pišu Sportske novosti.

Obveza vraćanja kredita

Na treći objavljeni natječaj stigle su dvije ponude; tvrtke Football smart international registrirane u Zagrebu i tvrtke Galaxy Capital sa sjedištem u Maroku. Posebno povjerenstvo nakon javnog otvaranja ponuda utvrdilo je da je prva spomenuta kompanija ponudila oko 750.000 kuna za kupnju, a Marokanci 420.000 kuna. Samim time zaključeno je da je prva ponuda financijski bolja, i sukladno proceduri nju bi trebalo potvrditi i Gradsko vijeće.

Tko se zapravo krije iza imena tvrtke Football smart international. Zna se tek da iza te novoosnovane tvrtke stoje Kolumbijci.

– Koliko znamo, ljudi se bave trgovinom, ugostiteljstvom, građevinom, naftom, pa i sportom, točnije nogometom – rekao je na otvaranju ponuda šibenski dogradonačelnik Paško Rakić, član povjerenstva, ali i predstavnik vlasnika. Tvrtka Football smart international, osnovana je 24. srpnja 2020. i registrirana pri Trgovačkom sudu u Zagrebu s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.

Zapata je u gradu

Kada se sve to zbroji lako je zaključiti da Kolumbijci moraju iskeširati u startu skoro 4 milijuna kuna. Što je s ambicijama i ulaganjem u kadar? Kolumbijci će osim najavljenog financijskog ulaganja odmah na posudbu poslati nekoliko mladih igrača iz svoje zemlje. Dvojica su već nekoliko tjedana na probi u klubu, a najavljuje se i dolazak navodno vrlo perspektivnog i već sada gotovog pojačanja Juana Camila Mese (22), stopera Americe iz Calija, kluba u kojem imaju nekoliko igrača pod svojim patronatom, a kojeg su ranije izdašno financijski pomagali.

Skupinu kolumbijskih investitora predvodi Francisco Cardoza, a u Šibeniku im je veza Eduardo Zapata, koji operativno surađuje s aktualnim klupskim vodstvom. Zapata i još jedan kolega su već preko mjesec dana u Šibeniku, češljaju klupske papire, prate sve treninge i utakmice. Zapata će se skrasiti u Šibeniku s obitelji i vjerojatno u budućem vodstvu kluba imati zapaženu ulogu, pišu Sportske novosti.

Novi vjerojatni vlasnici Šibenika htjeli su kupiti klub iz EU-a, prvotno iz 2. ili 3. Španjolske lige, ali su se na koncu odlučili za Hrvatsku jer im je HNL zanimljiv kao prvi razred svjetskih doprvaka. Šibenik im se dodatno svidio jer drže da je to klub s tradicijom, imenom, navijačima, te s velikim brojem poznatih hrvatskih nogometaša. Jedan od ciljeva im je da kolumbijske talente preko HNL-a lansiraju u lige Petice.

Jure Zoričić, predsjednik HNL Šibenik napominje kako se u Kolumbiji ovoj transakciji pridaje velika medijska pozornost, što se u nas prilično podcjenjuje. Jedno je sigurno, Šibenik će iz trećeg pokušaja vjerojatno uspjeti dobiti novog vlasnika.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.