HZJZ objavio preporuke

Zašto je dio zaraženih u samoizolaciji, a ostali u bolnicama? Evo po kojim kriterijima se odlučuje o tome

Ilustracija/Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za prijem odnosno otpust bolesnika zaraženih koronavirusom iz bolnice.

Prema njima, blagi klinički oblici COVID-19 mogu se odmah po laboratorijskom dokazu infekcije uputiti na kućno liječenje, ukoliko su afebrilni ili subfebrilni, imaju blage respiratorne simptome i uredan RTG nalaz pluća ili blaže intersticijske RTG promjene na plućima.

‘Smještanje u izolaciju u kući ili adekvatnom drugom obliku smještaja u jednokrevetnoj sobi s dobrom ventilacijom odnosno mogućnošću provjetravanja sobe, bez bliskih kontaktima s članovima obitelji te uz nošenje zaštitne maske pri odlasku do zajedničkih sanitarija, odvojenim obrocima, dobrom sanitarnom opremom uz redovitu dezinfekciju sanitarija nakon upotrebe’, navode iz HZJZ-a za osobe s blagim oblikom bolesti.

Za njih izolacija traje 28 dana od prvog dana bolesti, a liječnik obiteljske medicine mora redovno pratiti zdravstveno stanje bolesnika, a zbog jasnih dokaza o postojanju virusa u stolici i do pet tjedana, potrebno je kod oboljelih provoditi striktne mjere osobne higijene i još neko vrijeme nakon prestanka izolacije.

Nadalje, u bolnicu idu srednje teški i teški slučajevi COVID-19 s temperaturom većom od 38 stupnjeva Celzijevih, s izraženim respiratornim simptomima uz kašalj, otežano disanje i bolove u prsima, kao i oni s opsežnim upalnim promjenama na RTG nalazu pluća. U toj skupini su i oboljeli koji imaju kronične bolesti, kao i osobe starije od 60 godina.

‘Srednje teški i teški klinički oblici COVID-19 mogu se uputiti na kućno liječenje u izolaciji, ukoliko nemaju povišenu temperaturu tijekom više od tri dana, poboljšani su im respiratorni simptomi, imaju značajnu regresiju upalnih promjena na RTG nalazu pluća, a prema procjeni liječnika, nije potrebna bolnička njega zbog druge patologije’, priopćeno je iz HZJZ-a.

Za njih, isto kao i za bolesnike s blažom kliničkom slikom, vrijedi izolacija u trajanju od 28 dana od prvog dana bolesti, a za završetak izolacije potrebno je imati dva negativna nalaza brisa u razmaku od najmanje 24 sata, najranije 14 dana od prvog pozitivnog nalaza.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.