Ljekarne pod pritiskom zbog korone

‘Zaštitnih maski nema, dezinficijensi stižu u ograničenim količinama, a zaposlenici ne mogu na godišnji’Foto: Ilustracija/Šibenski portal/Josipa Živković

Paniku zbog koronavirusa koji se nezaustavljivo širi, osjećaju i u ljekarnama diljem Šibenika i Šibensko-kninske županije. Građani najviše kupuju sredstva za dezinfekciju, lijekove za snižavanje temperature, vitamine, probiotike i preparate za podizanje imuniteta, a zaštitnih maski kronično nedostaje.

Ljekarne Šibenik naručile su ukupno šest tisuća zaštitnih maski za lice, a u srijedu im je obećana isporuka njih dvije tisuće.

– Jučer smo napravili novu narudžbu i poručeno nam je da je rok isporuke 10 do 15 dana. Ne možemo predvidjeti koje količine ćemo dobiti, bit će ih sigurno manje i pristizat će na kapaljku. Mi naručimo određene količine, a koliko dobijemo – dobijemo. Dobavljači idu k tome da bolnice i zdravstvene ustanove budu opskrbljene, a onda dolazimo mi ostali na red – kazala nam je Sanja Čatlak, ravnateljica Ljekarni Šibenik, zdravstvene ustanove koja ima tri poslovnice u Šibeniku i po jednu u Vodicama, Pirovcu, Primoštenu, Skradinu i Tisnom.

Što se tiče dezificijensa, njih imaju u ograničenim količinama, a naručeno je još oko 1.500 komada sredstava u pakiranju od po 340 mililitara. Također, naručeno je 1.000 litara velikih pakiranja dezinficijensa za dezinfekciju poslovnih prostora. Dio isporuke biti će danas, a dio kroz sljedeći tjedan, doznajemo iz Ljekarni Šibenik.

Čatlak napominje kako imaju dovoljno zaliha lijekova te kako svaki dan naručuju nove kategorije po izlazima. Pojačan je, dodaje, pritisak na ljekarne.

– Navala građana je velika. U svemu ovome mogu poručiti ljudima da nema potrebe za panikom. Narudžbe su prilagođene pojačanom izlazu za naredna dva, čak i tri mjeseca. Naše ljekarne rade punom parom, nema korištenja godišnjeg odmora, zaposlenici i svi zajedno dajemo sve od sebe da nemamo nikakvog zastoja. S centralom smo napravili procjenu, imamo dvije dostave dnevno, sve što bude u našoj moći mi ćemo odraditi – dodala je ravnateljica Ljekarni Šibenik.

Zaposlenici u rukavicama

Inače, Hrvatska ljekarnička komora izdala je obvezu djelatnicima da rade u rukavicama te napominju da maske pomaže jedino već zaraženim osobama, kako ne bi dalje širile zarazu.

– Nemamo maski ni za naručiti. Postoji tvrtka koja će ih početi izrađivati, tako da se nadamo da bi ih u dogledno vrijeme mogli ponovno dobiti. Antiseptike naručujemo, ali nam ih daju na kapaljku, alkohola nema, on je u dolasku, ali ne znamo kad će stići. Nema ni praznih raspršivača i ne možemo ih trenutačno nabaviti. Nama zaposlenicima obavezno je nositi rukavice, a čim dođem doma odmah perem robu ili špricam alkoholom ono što neću oprati – rekla nam je Ivana Šimat, vlasnica Ljekarne Betina.

U dvije ljekarne koje smo obišli u Šibeniku, lijekova za snižavanje temperature ima dovoljno. Građani, kažu nam, kupuju i tablete protiv proljeva, vitamin C, a najtraženiji su dezinficijensi. U ljekarni na Maloj loži izrađuju vlastiti alkoholni dezinficijens, no trenutno ga nema u prodaji.

– Fali nam jedan sastojak, a dok on ne dođe, ne možemo izraditi dezinficijens. U ponedjeljak će vjerojatno doći, pa će opet biti u prodaji – poručila je farmaceutkinja iz ljekarne Prima Pharme.

(M. Šimat, A.M. Crnica)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.