Trećina radnika ima simptome

Zaražena 22 korisnika Centra Roman obitelj: ‘Oni ne razumiju opasnost epidemije i socijalnu distancu, ne mogu nositi maske’Foto: arhiva/Facebook Roman obitelj
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata oboljele su 93 osobe, od čega 22 osobe u  Centru za rehabilitaciju Roman obitelj. Marin Roman, ravnatelj te ustanove, priopćenjem se obratio javnosti u kojem kaže da se unatoč velikom broju broj radnika na bolovanju i povećanju opsega posla, nadaju da će uspjeti zaštiti najslabije članove.

Centar za rehabilitaciju Roman obitelj skrbi o 115 osoba s intelektualnim teškoćama na dvije lokacije i pruža dvije vrste socijalnih usluga, organizirano stanovanje za 15 korisnika u Šibeniku, od kojih nitko nema simptome i uslugu smještaja za 100 korisnika u Bratiškovcima u skradinskom zaleđu. Prosječna dob korisnika na smještaju je 51 godinu, a skrbimo o 60 muških i 40 ženskih osoba.
– Naši korisnici su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama kojima je topao, ljudski kontakt važan dio terapije. Nisu u mogućnosti razumjeti opasnosti ove epidemije, ne mogu nositi maske i ne razumiju socijalnu distancu. Nakon gotovo 10 mjeseci borbe da nam virus ne uđe među korisnike, nažalost, dogodio se proboj koji za posljedicu ima vrlo brzo širenje zaraze među radnicima i korisnicima. Jučer je potvrđeno da su svih 22 testirana korisnika pozitivna. Gotovo trećina radnika ima simptome i ne dolaze na posao već čekamo rezultate testiranja. Danas će se nastaviti testiranje preostalih korisnika i zbog gore navedenog očekujemo veliki broj pozitivnih osoba. S obzirom na veliki broj radnika na bolovanju, ali i na povećanje opsega posla za koji nismo educirani, nadam se da ćemo uspjeti zaštiti najslabije članove naše obitelji. U suradnji s epidemiološkom službom i Stožerom civilne zaštite činimo i tražimo najbolje moguće rješenje – navodi Roman u priopćenju.
Posebno zahvaljuje radnicima Centra na naporu u proteklih 10 mjeseci na svemu onome što su radili od početka pandemije.
– Bez obzira na sav naš trud, a s obzirom brojeve zaraženih svuda oko nas, ovo se jednostavno nije moglo izbjeći – kaže.

Pratite nas i na društvenim mrežama: