RTL Potraga otkriva

Zaposlenik APN-a, njegova sestra, suprug i brat kupili POS-ove stanove u Šibeniku

U kompleksu POS-ovih 148 stanova u dvije APN-ove zgrade u Šibeniku, prodanih u lipnju 2018. godine, otkriva RTL Potraga, stan je kupio APN-ov djelatnik Ivan Paić, drugi je kupila njegova sestra, treći stan njezin suprug, a četvrti stan kupio je njegov brat. Potpisnik prodaje svih stanova je smijenjeni direktor APN-a Krešimir Žunić.

Ivan Paić, referent za prodaju stanova iz APN-a ne živi u tom stanu u Šibeniku. Na kupoprodajnom ugovoru Paićevih, njegova adresa prebivališta je u Skradinu, a njegove supruge – u Samoboru. Tu kuću u Samoboru Paićevi su kupili 2011. Radi se o troetažnom stanu ukupne površine 123 četvorna metra, koji je stajao 120.000 eura. 56.199 eura, dakle gotovo pola, Paićevi su realizirali zajmom od APN-a.

Program POS-a je, dakle, program za pomoć mladim obiteljima koje si ne mogu priuštiti stan po tržišnim cijenama da dođu do svog stambenog prostora. Ovaj u Šibeniku, koji su kupili Paić i njegova supruga stoji 1.041 euro po kvadratu, odnosno oni su 89 kvadrata stana na moru platili 93.558 eura.

– POS je bio da ljudi koji ne mogu doći do svoje prve nekretnine na tržištu, mogu zaista koristiti sve benefite iz proračuna. Proračun punimo vi, ja i svi građani, prema tome, uopće ova priča da netko tko radi u APN-u, ima samo deset bodova na listi, kupi stan, on je direktno ošamario cijeli sustav koji je zamišljen – kazala je bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš za RTL Potragu.

Prema zemljišnim knjigama, sestra djelatnika APN-a Ivana Paića, Ana Paić Bumbak i suprug, oboje imaju po jedan stan u istoj APN-ovoj zgradi. To ne bi smjelo biti moguće prema kriterijima za POS-ove stanove i, zaista, Martino Bumbak nikada nije ni bio na listi APN-a. Do stana je došao zaobilaznim putem.

Ministar Predrag Štromar poručuje da DORH radi kompletnu analizu koja će utvrditi činjenice te da se nada kako će se ova situacija brzo riješiti.

– Moj stav od početka je bio prema svim takvim situacijama jednak – od Lovre Kuščevića, kada sam odmah rekao da treba dati ostavku, pa onda Ponoš kojem sam preporučio da da ostavku, bilo je još takvih situacija, Žunić, bio je moja ingerencija pa sam ga mogao odmah skinuti s mjesta direktora – dodao je Štromar.

Iz APN-a poručuju da nepravilnosti nema te napominju kako je neovisna revizija Ministarstva graditeljstva provela reviziju prodaje stanova iz Programa POS-a te sukladno njezinom nalazu i mišljenju, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u postupcima odabira i prodaje stanova iz Programa POS-a.

Program APN-a postoji gotovo 20 godina, a arhitektica Iva Marčetić već godinama upozorava na njegove nepravilnosti.

– Mogla bih navesti puno kritika na ideju ovog samog programa koja podrazumijeva da država na neki način pomaže u kupnji stanova i na taj način, ta metoda je podložna mnogim malverzacijama jer se radi o direktnom utjecaju na tržište nekretnina, i na neki način se radi o davanju, omogućavanju stjecanja veće količine vlasništva i moglo se očekivati od samog početka da će se dogoditi malverzacije na način da oni koji imaju uvid u ove programe na neki način i koriste te programe pa tako ste i vi pokazali u nekim prethodnim primjerima da službenici APN-a pod nekim sumnjivim okolnostima dolaze u posjed takvih stanova – upozorila je Marčetić.

Cijelu priču pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.