Cijena sa 24,5 pala na 4,9 milijuna kuna

Za Revijine pogone zainteresirani samo trgovci nekretninama: Čekaju da cijena još padne

Ni 23. pokušaj prodaje pogona šibenske tekstilne industrije Revija u Bilicama, po cijeni od 5.475.805,46 kuna, nije uspio pa je sutkinja Terezija Goreta zakazala novu dražbu za 19. rujna u 9.15 sati. Nakon što usmenoj javnoj dražbi, danas na Trgovačkom sudu u Šibeniku, nije pristupio ni jedan zainteresirani ponuđač, niti je uplaćena jamčevina, cijena nekretnina Revije ponovno je smanjena za 10 posto. Na istoj su dražbi oglašene i pokretnine Revije, odnosno šivaći strojevi i drugi inventar i materijal, ali ni za njih nitko nije zainteresiran.

Stečajni upravitelj Ivan Rude u svom izvješću krajem lipnja Trgovačkom sudu u Zadru napisao je kako ‘očekuje još koju dražbu do finalnog ishoda postupka prodaje’. U svom izvješću u ožujku ove godine Rude također navodi kako je ‘prema Ministarstvu financija zainteresirani investitor uputio pisani iskaz interesa za kupnju pogona u Bilicama’.

– Ministarstvo financija nije uopće odgovorilo na pisani iskaz koji im je uputio zainteresirani investitor. Ja mislim da oni i ne žele ništa drugo, nego da sve ide ovako kako ide već godinama. Već i prije ovog ročišta znao sam da nije uplaćena jamčevina i da ni ovaj put neće doći do prodaje. Očekujem da cijena i dalje pada, neki se stalno raspituju, ali sve to ništa ne znači. To su i neki trgovci nekretninama i razni posrednici. Ne mogu ja garantirati da je neko ozbiljan. Vjerujem da će proći još nekoliko ročišta i da će netko kupiti. Neće baš za jednu kunu, ali pretpostavljam da će pad cijene pojačati interes. Podjelu novca od prodaje propisuje zakon, a ne ja pa čak ni Sud – kazao je Rude, komentirajući činjenicu da se radnice od te prodaje neće moći naplatiti.

Osim što se više nitko ne javlja na pokušaje prodaje imovine, problem je i što država ima fiducijalno vlasništvo nad nekretninama i pokretninama Revije što znači da je prva na redu za naplatu svojih potraživanja koja su višestruko veća od početne cijene za prodaju, pa za potraživanja radnica ne ostaje ništa.

Na ročištu se danas nije pojavio ni pravni zastupnik dijela radnica Vedran Uranija, koji je nakon prošlog ročišta najavljivao odlazak s radnicama na Markov trg u Zagrebu, što se nije dogodilo. Činjenica je da se polako osipa i broj bivših radnica koje dolaze na ročišta, a nekoliko njih danas su zakasnile misleći da je dražba zakazana za 9.30 sati.

Podsjetimo, stečajni postupak nad Revijom otvoren je 19. ožujka 2001. godine na prijedlog 210 radnika, a Trgovački sud u Šibeniku 16. prosinca 2009. godine donio je rješenje o prodaji nekretnina i pokretnina. Prodaje se 19 parcela u Bilicama ukupne površine 26.393 četvorna metra na kojima su izgrađeni upravna zgrada, proizvodni pogon, skladište i portirnica Revije. Od prvog pokušaja prodaje pogona i zemljišta u Bilicama, procijenjenog na 24,5 milijuna kuna, vrijednost se ‘istopila’ na samo 4,9 milijuna kuna. Radnice Revije do sada su, od 13 milijuna kuna priznatih potraživanja, prije šest godina dobile 3,3 milijuna kuna od prodaje zgrade na šibenskoj rivi i to tek nakon velikog sindikalnog prosvjeda.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.