Istekao rok za podnošenje lista DIP-u

Za 14 saborskih fotelja borit će se 238 kandidata: U IX. izbornoj jedinici četiri liste više nego 2016. godine

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je do sinoć u ponoć 17 prijedloga izbornih lista za IX. izbornu jedinicu u kojoj je i Šibensko-kninska županija, što je četiri više nego na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godine. Tada je sa liste HDZ-a u Hrvatski sabor ušlo osam kandidata, četiri sa koalicijske liste SDP-HNS-HSS-HSU te dvojica kandidata Mosta.

Liste za izbore koji će se održati 5. srpnja predali su Domovinski pokret Miroslava Škore, Nezavisna lista Stipe Petrina, HNS, Reformisti, Politička platforma Možemo, Restart koalicija predvođena SDP-om, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti, Demokrati i Hrvatski laburisti, Stranka hrvatskog zajedništva, HDZ, Neovisni za Hrvatsku i HSP, zatim A-HSP, Most, Blok umirovljenici zajedno, Kerumova Hrvatska građanska stranka, stranka Hrvatski vidik i koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokusa.

Cjelovite liste DIP će objaviti kada potvrdi valjanost svih kandidatura, za što je rok 48 sati, nakon čega počinje službena izborna kampanja, a u našoj izbornoj jedinici za 14 saborskih fotelja borit će se 238 kandidata.

Za sada je poznato da će na listi HDZ-a šibensko-kninski kandidati biti nositelj liste Ivan Malenica, aktualni ministar uprave, na šestom mjestu Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a, Branka Juričev-Martinčev, zastupnica u prošlom sazivu Sabora, koja je na devetom mjestu, dok je dugogodišnji gradonačelnik Drniša Josip Begonja na 13. mjestu.

Izbornu listu Restart koalicije nosit će Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a u prošlom sazivu i član Predsjedništva stranke.

Nositelj liste Domovinskog pokreta je Hrvoje Zekanović, koji je u prošli saziv Sabora ušao sa liste HDZ-a, a na petom mjestu je Ljiljana Zmijanović, jedna od osnivača HDZ-a, koja je tu stranku nedavno napustila i priključila se Škorinom pokretu. Na 13. mjestu Domovinskog pokreta je član Hrasta Igor Friedrich, ravnatelj šibenske Ekonomske škole.

Bandićevu listu u IX. izbornoj jedinici nosi šibenski vijećnik Anton Dobra, a prvi na listi Reformista je Petar Baranović, potpredsjednik te stranke s po jednim saborskim i dogradonačelničkim mandatom.

Mandat saborskog zastupnika s prvog mjesta na listi pokušat će izboriti i primoštenski načelnik Stipe Petrina u koaliciji s Pernarom i Sinčićevim Živim zidom. Na listi Mosta drugo mjesto dobio je Ivica Ledenko, županijski vijećnik Nezavisne liste Loza. Drugu poziciju na listi dobio je i načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam, član Fokusa, u koaliciji s Pametno i Strankom s Imenom i Prezimenom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.