Više

  Socijalna inovacija u Hrvatskoj

  Vrh Vlade na otvaranju Veteranskog centra Šibenik: ‘Izgleda moćno, a nudi moćnu brigu za one koji su to zaslužili’

   

  Prvi Veteranski centar u Hrvatskoj, u kojem već boravi 30-ak korisnika, svečano je otvoren danas u Šibeniku na prostoru bivše vojarne Bribirski knezovi. Otvaranju i prezentaciji rada Veteranskog centra, izgrađenog šest mjeseci prije roka, nazočio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH u pratnji potpredsjednika i ministra Tome Medveda i ministra obrane Marija Banožića.

  Premijer Plenković je u svom govoru naglasio kako Veteranski centar Šibenik najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda.

  – Mi smo šestu godinu skupa i radimo što smatramo da je moralno za one koji su dali sebe za Hrvatsku. Unaprijedili smo zakonski okvir koji to regulira, popunili praznine, donijeli smo Zakon o nestalima. I ne samo to, nego sustavno, svakodnevno, radimo na pronalasku onih čije obitelji još uvijek ne znaju njihovu sudbinu niti mjesto gdje se nalaze. I to je zadaća Vlade i države – poručio je Plenković.

  Rekao je i kako sve to rade u kontekstu poštovanja digniteta Domovinskog rata.

  – Nema tog ključnog trenutka slobode koju naša Vlada nije dostojno obilježila i prisjetila se svih onih kojima možemo zahvaliti da smo danas tu. Ne bi bilo toga bez temelja, bez branitelja. Dolazimo onda do vizije, ovaj je prekrasan centar, kao da smo došli u Solaris. Dolazimo do spajanja srca i budućnosti, bilo je puno dilema je li EU uz nas, a vidi šta amo dobili, četiri veteranska centra, novac za razvoj, ne zna se koji će centar biti ljepši, prilagođen za branitelje sa svim sadržajima na visokoj razini. Ovo će braniteljima omogućiti rehabilitaciju na nivou koji prije nismo imali i to je iskorak – kazao je premijer Plenković.

  Ministar Medved izrazio je zadovoljstvo što su se danas obistinile riječi koje su u srpnju 2020. godine izrekli on i gradonačelnik Željko Burić najavljujući na istom mjestu izgradnju prvog Veteranskog centra u Hrvatskoj.

  – Ponosan sam jer smo izgradili i opremili ovo velebno zdanje baš na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova i simbolično povezali našu slavnu prošlost, našu junačku 113. brigadu, naš Domovinski rat, hrvatske branitelje sa ovim povijesnim prostorom. I ovo je odraz našeg poštovanja hrvatskim branitelja, ovom gradu i županiji, kao i prema žrtvi te svima koji su branili Lijepu našu – poručio je Medved.

  Naglasio je i kako su mnoge predviđene koristi od Veteranskog centra u Šibeniku, prvog od četiri koji se grade. Nakon Šibenika, slijede veteranski centri u Sinju, Petrinji te u Daruvaru. I svi bi oni do kraja godine trebali otvoriti vrata. U svima njima primijenit će se stečena iskustva iz Veteranskog doma u Lipiku.

  – Pristup prema korisnicima od strane djelatnika bit će u skladu s očekivanjima branitelja, odnosno poštivanje, potpora i stručan pristup svakome od njih. Tako će svaki hrvatski branitelj kada dođe u Veteranski centar imati osjećaj da je zaista u svome domu i da mu Republika Hrvatska uslugom koja se pruža iskazuje zahvalu za doprinos u oslobađanju domovine i poštovanje prema svemu što je činio. Veteranski centri su kao ustanove socijalno-rehabilitacijskog karaktera, socijalna inovacija u Hrvatskoj koja omogućava pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu. Ovdje će se provoditi programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata – najavio je ministar Medved.

  U Veteranski centar u Šibeniku uloženo je skoro 84 milijuna kuna, od čega više od 76 milijuna kuna u izgradnju te 7,7 milijuna kuna za opremanje. Za sva četiri Centra osigurano je 339 milijuna kuna od čega 85 posto novca iz Fonda za regionalni razvoj EU. U sva četiri centra planirano je 620 kreveta te će godišnje moći primiti više od 12 tisuća korisnika.

  Uzvanicima i braniteljima koji već koriste usluge Veteranskog centra u Šibeniku kratko se obratio i gradonačelnik Željko Burić koji je istaknuo kako je taj centar primjer suradnje na svim razinama.

  – Što pokazuje ovaj Veteranski centar? Premijer je izlazeći iz automobila rekao ‘izgleda moćno’. To moćno je moćna briga za one koji to zaslužuju, za one koji su najzaslužniji da mi uživamo slobodu, samostalnu državu Hrvatsku kazao je Burić dodajući kako je Veteranski centar dio jednog velikog projekta zdravstveno-socijalnog centra gdje je odmah uz Veteranski centar lokacija nove bolnice i nove socijalne ustanove za nemoćne i starije.

  Domaćin današnje svečanosti, voditelj Veteranskog centra u Šibeniku, Goran Pauk posebno je zadovoljan što je prvi Veteranski centar baš u šibenskom kraju koji je dao ogroman obol u Domovinskom ratu.

  – Trenutno nas je 16 zaposleno u ovom centru, počeli smo s radom 7. lipnja i već nam je stigla prva grupa naših branitelja i članova njihovih obitelji. Pružamo im sve kako bi se osjećali ugodno, a bit će s protokom vremena i još osposobljeniji sa širim dijapazonom usluga. Pogotovo kada se potpuno ekipiramo, a natječaj za još 15-ak zaposlenika je u tijeku. Sve kategorije korisnika, prije svega branitelji invalidi, ali i svi drugi stradalnici iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, dobit će s ovim objektom kvalitetno, moderno, a prije svega zasluženo mjesto za rehabilitaciju i podizanje kvalitete života – naglasio je Pauk najavljujući kako će pratiti potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

  Kako je najavio Pauk u Veteranskom centru bit će multidisciplinarni timovi socijologa, psihologa, kineziologa, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja sposobnog kvalitetno odraditi sve zadaće.

  U Veteranskom centru u Šibeniku je nešto manje od 150 kreveta, a procijenjeno je da će godišnje moći primiti od 2500 do 2700 korisnika uz iskorištenost kapaciteta od 90 posto pa naviše. Kad se zaposlenima u Veteranskom centru dodaju i zaposleni na čuvanju objekta, pripremi prehrane te čišćenju i opskrbi soba dolazi se do 50, 60 uposlenih kako bi sve funkcioniralo.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Udruga ‘Žene kosovske doline’ iz Biskupije slavi deseti...

  Udruga Žene kosovske doline iz Biskupije slavi deseti rođendan. Obilježen je prigodno - konferencijom u Studentskom domu fra Lujo Marun na kojoj su predstavile...

  Narodna knjižnica Knina nabavila raritetne primjerke časopisa La...

  Narodna knjižnica – Knin nabavila je vrijedne i vrlo raritetne časopise 'La Dalmazia Descritta' izdane 1846 i 1847. godine u Zadru, autora dr. Francesca...

  Srpanj na Martinskoj je rezerviran za ljubitelje plesa...

  OZaštićeni prirodni rezervat Martinska, s kojeg iz ugode debelog hlada borova puca pogled na suncem uvijek okupani UNESCO-v grad Šibenik, bit će 14. i...

  Župljani iz Vodica hodočastili na Okit

  Župljani iz Vodica i gosti iz susjednih župa, tradicionalno su na Četvrtu korizmenu nedjelju, 19. ožujka hodočastili na Okit, moleći od podnožja do vrha...

  NAJNOVIJE

  Udruga ‘Žene kosovske doline’ iz Biskupije slavi deseti rođendan

  Udruga Žene kosovske doline iz Biskupije slavi deseti rođendan. Obilježen je prigodno - konferencijom u Studentskom domu fra Lujo Marun na kojoj su predstavile...

  Narodna knjižnica Knina nabavila raritetne primjerke časopisa La Dalmazia Desritta

  Narodna knjižnica – Knin nabavila je vrijedne i vrlo raritetne časopise 'La Dalmazia Descritta' izdane 1846 i 1847. godine u Zadru, autora dr. Francesca...

  Srpanj na Martinskoj je rezerviran za ljubitelje plesa i elektronike

  OZaštićeni prirodni rezervat Martinska, s kojeg iz ugode debelog hlada borova puca pogled na suncem uvijek okupani UNESCO-v grad Šibenik, bit će 14. i...

  Župljani iz Vodica hodočastili na Okit

  Župljani iz Vodica i gosti iz susjednih župa, tradicionalno su na Četvrtu korizmenu nedjelju, 19. ožujka hodočastili na Okit, moleći od podnožja do vrha...