Novi zamah šibenskom gospodarstvu

Vlada značajno olakšala put Impol-TLM-u za novu investiciju i otvaranje radnih mjesta

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vlada je na današnjoj sjednici rekonstrukciju postrojenja Impol-TLM s povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova, proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Ta će odluka ubrzati pokretanje postupaka, istovremeno izbjegavajući izradu novog prostornog plana koji bi usporio projekt za najmanje godinu dana.

– Riječ je o izgradnji nove ljevaonice u Impol TLM-u u svrhu lijevanja aluminijskih blokova koji će biti namijenjeni vlastitim potrebama u toploj valjaonici. Koristi od ulaganja u novu ljevaonicu su smanjenje ovisnosti o vanjskim izvorima nabave blokova, koji se trenutno kupuju na tržištu zbog premalih kapaciteta ljevaonice, povećana dodana vrijednost, povećanje kvalitete proizvoda te smanjenje potrošnje vode. Predviđeno je dodatno zapošljavanje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta – obrazložio je odluku Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Nova ljevaonica aluminijskih blokova trebala bi se sastojati od četiri nove linije za taljenje i lijevanje s pratećim objektima unutar proizvodnog industrijskog kompleksa Impol-TLM s konačnim kapacitetom od 200 tisuća tona godišnje. Lokacija nove ljevaonice planirana je u centralnom području proizvodnog kompleksa na mjestu bivše elektrolize, objekata bivše anode i pogona stare ljevaonice koja svojim kapacitetom i proizvodnom tehnologijom ne zadovoljava trenutno stanje na tržištu.

– Konačni kapacitet toplog valjaka, najvažnijeg stroja u Impol-TLM-u, procjenjuje se na 160 000 tona godišnjeg kapaciteta. Da bi smo ostvarili proizvodnju na toj razini, morali bismo proizvoditi 200 tisuća tona blokova godišnje. Stoga smo osmislili projekt izgradnje nove ljevaonice, koja bi trebala imati kapacitet od 200 tisuća tona godišnje nakon završetka sve četiri faze – saznali smo od investicijskog koordinatora Jureta Čretnika, koji je ujedno i direktor Impol LLT-a.

Planirano ulaganje u prvoj fazi, od predviđene četiri, je 182.869.955 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 601.040.000 kuna.

– Oprema je odabrana, a već su sklopljeni ugovori s dobavljačima ljevačke opreme. Instalirat će se višekomorna peć za taljenje dobavljača Hertwich s dnevnim kapacitetom taljenja od 200 tona, što znači neto godišnji kapacitet jedne linije oko 55.000 tona. To je ista tehnologija peći koju koristimo u ljevaonici u Slovenskoj Bistrici, s tom razlikom što je znatno veća. Hertwich će također biti dobavljač peći za lijevanje kapaciteta 50 tona. Stroj za lijevanje sa svom pratećom opremom isporučit će Hycast, Hydroova podružnica. Oba dobavljača imaju dobre reference, a istodobno njihova oprema spada u sam vrh svjetske tehnologije, što je za nas u ovoj fazi presudno – kazao je Čretnik.

Projekt izgradnje nove ljevaonice planiran je u četiri faze. U svakoj fazi planirana je izgradnja samostalne linije za taljenje i lijevanje s godišnjim kapacitetom od oko 50.000 tona.

Nova ljevaonica aluminija sastoji se od tri međusobno procesno povezane građevine – proizvodna hala (ljevaonica, poslovni aneks, kompresorska postaja, trafostanica i uređaj za čišćenje dimnih plinova), skladišna hala za ulaznu sirovinu, te ostrojenje za rashlađivanje i obradu rashladne vode.


Pratite nas i na društvenim mrežama: