Sljedećih dana dodatne doze Pfizer cjepiva

Vlada raspisala lokalne izbore, umirovljenici će dobiti covid dodatakFoto: ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na 53. sjednici Vlade premijer je govorio o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz pandemiju koronavirusa. Vlada je raspisala lokalne izbore, a ministar Aladrović detaljnije je govorio i COVID dodacima za umirovljenike.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice je istaknuo da brojke rastu i podsjetio da treba nositi zaštitne maske te izbjegavati nepotrebne kontakte, prenosu Dnevnik.hr

– Kao što vidite zadnjih dana, osmi tjedan zaredom imamo situaciju u kojoj nam broj slučajeva raste, a nažalost i broj preminulih. U utrci smo između broja zaraženih i broja procijepljenih, a hladno vrijeme nam ne ide u prilog. Još jednom apeliram da sve ono što poduzimamo osnažnimo osobnom odgovornošću – rekao je.

Otkrio je i da je ”zatražio povećanje broja Pfizerovih doza u drugom tromjesječju”.

– Maloprije sam razgovarao između rasprave u Saboru i naše sjednice s predsjednicom EK. Rade intenzivno na tome i u dogovoru s državama članicama da se dodatno ubrzaju Pfizerove doze za drugo tromjesečje. Osigurat ćemo dodatne doze cjepiva idućih dana – kazao je.

O stanju s epidemijom govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš. Kazao je da je cijepljenje obuhvatilo najviše osoba starijih od 80 godina.

– Najveći obuhvat je postignut u Primorsko-goranskoj županiji, a drugi najveći u Sisačko-moslavačkoj”, rekao je.

Dodao je i da su liječnici obiteljske medicine dobili upute o cijepljenju, posebno kada je riječ o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima koje moraju cijepiti u njihovim domovima.

– U Hrvatskoj nije uočen nijedan slučaj rijetke pojave trombocitopenije nakon cijepljenja AstraZenecom -otkrio je.

Vlada je prihvatila odluke o raspisivanju lokalnih izbora za koje je ministar uprave Ivan Malenica kazao je da će se održati 16. svibnja. Izrađeni su prijedlozi odluka za raspisivanje izbora. Dodao je da, sukladno zakonu, visinu naknade za izborne troškove utvrđuje Vlada te se ona isplaćuje u roku od 15 dana od objave Državnog izbornog povjerenstva.

Na dnevnom redu Vlade je odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima, tzv. COVID dodatka.

– Donijet ćemo odluku o COVID dodatku za više od 850 tisuća umirovljenika, svih kojima je mirovina do 4000 kuna. To je važna poruka društvene solidarnosti i siguran sam da će pomoći našim umirovljenicima -poručio je premijer.

 

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: