Vlada blokiranima oprašta dugove. Otkrivamo hoće li to napraviti i Gradovi u našoj županiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vlada se ovih dana pohvalila da su državne tvrtke i ustanove otpisale čak 1,3 milijarde kuna dugova do 10 tisuća kuna te tako deblokirali oko šest tisuća građana, dok je za više od njih 150 tisuća umanjen dug. Nadalje, pozvali su i jedinice lokalne samouprave da oproste dugove za komunalnu naknadu, zakup, odvoz otpada, neplaćanje voda i plina… Šibenski portal odlučio je provjeriti hoće li to biti slučaj u pet gradova Šibensko-kninske županije čijih 7.300 blokiranih stanovnika duguju 890 milijuna kuna.

Šibenik kao najveći grad i središte županije broji oko 3.100 blokiranih koji su dužni 447 milijuna kuna, odnosno pojedinačno oko 140 tisuća kuna. Državne otpise dugova šibenski gradonačelnik Željko Burić je pohvalio, a dodao je da će svakako razmisliti o načinu oprosta dugova komunalnih poduzeća.

– Zasad znam samo osnovne informacije, ali ne i kakve dugove možemo opraštati. Treba vidjeti zakonski kakvi su rokovi zastare, koliki su dugovi… A naravno, mi ćemo sugestiju premijera Andreja Plenkovića poštivati. No, ponavljam treba ući u detalje – kazao nam je Burić.

U Kninu je otpis dugova stara priča

U Kninu, kako nam kaže gradonačelnik Marko Jelić, već duže vremena otpisuju dugove, i to one koji su nenaplativi. Radili su to i prije Plenkovićeve preporuke, ali Jelić upozorava da takva praksa ne može ići unedogled i da građani moraju plaćati svoja dugovanja. No, treba im pomoći u teškoj situaciji.

– Naše komunalno poduzeće ima najveći broj dugova za vodu, a mi ih svakodnevno otpisujemo. Evo, baš ja potpisujem otpis, no to moramo raditi na način da ne bismo ugrozili stabilnost našeg komunalnog poduzeća. Inače, najviše otpisujemo one dugove za koje znamo da su nenaplativi – poručio je Jelić.

Vodička gradonačelnica Nelka Tomić kazala nam je da nije puno razmišljala o Plenkovićevoj ideji i oprostu dugova. Dodaje, pak, da ljudima treba izaći u susret i pomoći.

– Zato što smatram da ljudima treba pomoći, zato sam i liječnik i zato sam upravo sada u bolnici. Treba vidjeti kako se blokiranima mogu otpisati neki dugovi i koji su mehanizmi – naglasila je Tomić.

Gradovi namjeravaju pratiti centralnu državu

Grad Drniš namjerava izići u susret ljudima kojima je pomoć potrebna, veli gradonačelnik Josip Begonja koji ne zna koliko ima blokiranih u gradu i po kojoj osnovi.

– Sagledat ćemo Plenkovićeve preporuke, posebice tamo gdje je socijalno osjetljiva situacija. No, moramo imati u vidu da male lokalne zajednice koje imaju niske fiskalne kapacitete, a potrebe su im iste kao u velikim gradovima, teško mogu opraštati velike količine dugova. Ali, naći ćemo mehanizme kojima ćemo to napraviti – istaknuo je Begonja.

U Skradinu slijedi analiza situacije kako bi se vidjelo o kakvoj vrsti dugovanja se radi, odgovorio nam je na pitanje o otpisu dugova gradonačelnik Antonijo Brajković.

– Trebamo vidjeti što je nenaplativo. Ako postoje elementi za otpis duga, bit će jasna selekcija i analiza. Imamo u vidu i pratit ćemo centralnu državu i pokušati učiniti sve da iznađemo rješenja – dodao je Brajković.

Inače, jedinice lokalne samouprave nemaju nikakvu obvezu otpisati dugove do 10 tisuća kuna, nego je Vlada samo apelirala na njih da učine isto što i državna tijela. Vlada je procijenila da kada bi se i gradovi i njihove tvrtke uključile u otpis, poništilo bi se čak 860.327 ovrha. Više od 11.000 građana bi bilo potpuno deblokirano, što je 5000 više nego je Vlada dosad potpuno deblokirala. A kada se tome pridodaju telekomi, financijske institucije poput banaka i ostalih, broj deblokiranih bi značajno porastao. Jer zbog duga do 10.000 kuna blokirano je oko 110.000 građana.

(Foto: Ilustracija/Pixabay)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.