Visoko priznanje struke u Veneciji: Šibenska Tvrđava kulture najbolje obilježila Europski dan tvrđava

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Javna ustanova ‘Tvrđava kulture’ najbolje je u rujnu ove godine obilježila Europski dan tvrđava za što je nagrađena na drugom Godišnjem kongresu i Generalnom sastanku Europske federacije povijesnih gradova – EFFORTS, koji se dva dana održava u Veneciji.

Podsjetimo, Federacija je inicirala obilježavanje Europskog dana tvrđava koje je kroz rujan ove godine održano na 70 lokacija u 11 europskih država, od slavnih Vaubanovih utvrda Francuske sve do dalekog Kaunasa u Litvi. Na šibenskim tvrđavama, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, između  20. i 22. rujna predstavljena je publikacija ‘Šibenik – Grad tvrđava’ koju je izdala Tvrđava kulture, otvorena je izložba ‘Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća’, a na Tvrđavi Barone održane su edukativne radionice za djecu. Centralni dio programa bila je međunarodna konferencija Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele, koja je na Tvrđavi sv. Mihovila okupila preko 70 kulturnih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske. U ta tri dana tvrđave je posjetilo preko dvije tisuće građana.

‘Iznimno mi je drago što smo osvojili ovu nagradu jer se radi o međunarodnom priznanju struke koja također na različite načine upravlja brojnim srodnim lokalitetima širom Europe. Potvrdilo se ono što je na nacionalnoj razini već poznato – da Tvrđava kulture itekako zna osmisliti i provesti odličan program. Veselimo se budućim aktivnostima u okviru EFFORTS organizacije’, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.

U Veneciji je usvojena i zajednička Deklaracija sa šest prijedloga za budućnost europske utvrđene baštine.


Pratite nas i na društvenim mrežama: