Vijest godine za vinoljupce: Prošek se vraća na tržište!Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nikad nije kasno ili bolje ikad nego nikad, može se reći za sadržaj o Prošeku koje je na svojim stranicama objavilo Ministarstvo poljoprivrede. Razveselit će proizvođače i ljubitelje tog tradicionalnog dalmatinskog vina koje je praktički nestalo nakon što je prije sedam godina, pri ulasku RH u EU, na traženje naših susjeda Talijana, izostavljeno s liste autohtonih hrvatskih proizvoda.

Zapravo, tada je propao pokušaj priznavanja imena na razini EU, jer su se usprotivili naši susjedi zbog njihovog pjenušavog vina Prosseco, koje niti po načinu proizvodnje niti po vrijednosti nije slično našem Prošeku.

Sličnost je tek u nazivu i to samo u prva tri slova. U ‘groznici’ ulaska u Uniju pristajalo se tada i potpisivalo sve ‘samo da se uđe’.

Prije devet dana na inicijativu proizvođača Prošeka i Zadružnog saveza Dalmacije održan je online sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Agronomskog fakulteta. Od proizvođača sudjelovao je poznati zadarski vinar Stjepan Vučemilović. Zadružni savez Dalmacije u sastavu Lordan Ljubenkov, predsjednik, zatim Želimir Bašić i Božo Novaković. Ministarstvo su predstavljali prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice Marije Vučković, ravnatelj Uprave poljoprivrede i prehrambene industrije Miljenko Rakić te Robert Brkić iz HAPIH-a. Struku je zastupao po mnogima najbolji hrvatski enolog prof. dr. sc. Edi Maletić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na sastanku su razmotrene postojeće mogućnosti, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje proizvodnje i promocije te ostali preduvjeti za stavljanje tog vina na tržište. U objavi nakon sastanka ističe se da proizvođači smatraju kako je “Prošek” brend koji je prepoznat od strane potrošača te da samo ime može doprinijeti povoljnom plasmanu ovog proizvoda na tržište, objavljeno je na stranicama Agro kluba.

Za stavljanje na tržište nema zapreka ni nepoznanica.

Naime, označavanje vina tradicionalnim izrazom Prošek, prilikom njegovog stavljanja na tržište, regulirano je nacionalnim zakonodavstvom, odnosno Listom tradicionalnih izraza za vino. U Dodatku I. navedene Liste nalazi se detaljna specifikacija za proizvodnju koji je prema njoj definiran kao desertno vino koje se  proizvodi od tehnološki prezrelog, prosušenog grožđa. Nadalje, kao sirovina može poslužiti tehnološki prezrelo, prosušeno grožđe od vinove loze uzgojene isključivo u jednom od sljedeća četiri zemljopisna područja: Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska zagora, Srednja i Južna Dalmacija te Dingač.

Proizvođači iz navedena četiri zemljopisna područja, ističe se u objavi ministarstva, mogu kod označavanja koristiti tradicionalni izraz Prošek uz uvjet da su desertno vino proizveli u skladu s uvjetima iz spomenute specifikacije. Tako označen proizvod mogu stavljati na tržište Republike Hrvatske.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo izdavanjem Rješenja o stavljanju vina na tržište potvrđuje da je proizvedeno u skladu sa specifikacijom.

U navedenom na stranicama Ministarstva poljoprivrede posebno napominju da navedenim tradicionalnim izrazom svoja vina mogu označavati proizvođači iz prethodno nabrojanih područja uzgoja vinove loze, dok proizvođači iz ostalih područja uzgoja svoja od prosušenog grožđa ili od prezrelog grožđa mogu označavati u skladu s Uredbom (EU) 1308/2013 koja ovakav tip razvrstava prema tehnološkom ključu kao ‘Vino od prezrelog grožđa’ i kao ‘Vino od prosušenog grožđa’.

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: