VIDEO Komina će na Podima ‘davati’ struju i toplinu: Šibenska tvrtka počela gradnju pogona

Na prostoru Gospodarske zone Podi tvrtka Sense ESCO iz Šibenika počela je na parceli veličine 15 tisuća kvadrata raščišćavanje i pripremu terena za izgradnju energane na biomasu koja će koristiti drvnu sječku, kominu, rezidbu od vinove loze i masline te sličnu biomasu.

– Riječ je o projektu koji je već neko vrijeme u planu, a Sense ESCO je unatrag dvije godine obavila razgovore s maslinarima s našeg područja od kojih bi preuzimali kominu. Prvo postrojenje koje će graditi poslužit će proizvodnji električne energije od komine. U planu imaju još i izgradnju uljare u kojoj bi se iz komine ekstrahiralo ulje za tehničke namjene, sušaru i skladište komine. Kogeneracijsko postrojenje uz električnu energiju proizvodit će i toplinsku. Bilo tko na području zone moći će, ukoliko izrazi želju, biti povezan na postrojenje i koristiti toplinsku energiju proizvedenu na Podima – kazao je Jakov Terzanović, direktor Gospodarske zone Podi.

Šibenska tvrtka Sense ESCO bavi se proizvodnjom električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora i na Podima će graditi kogeneracijsko postrojenje snage 2 MegaWata. Energanu će graditi u suradnji sa hrvatskom tvrtkom TPK-EPO Proizvodnja, koja ima velika iskustva u hrvatskoj i inozemstvu u izgradnji kogeneracijskih postrojenja. Završetak gradnje, odnosno početak rada se očekuje krajem 2020. godine.

Ovako će izgledati energana na kominu

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.