Vakula: Stiže iznadprosječno toplo vrijeme, rujan će biti kao rijetko koji dosad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

I dok na istočnoj obali SAD-a uragan za sobom ostavlja kobne posljedice, a iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta ima i drugdje po svijetu, u našem dijelu Europe i sljedećih će dana biti stabilno – većinom sunčano i iznadprosječno toplo, kao malo kada u ovom dijelu rujna, piše Zoran Vakula za HRT. Pritom će koncentracija peludi i dalje često biti visoka, osobito na kopnu.

Nedjelja – većinom sunčana i danju malo toplija od subote

U istočnoj Hrvatskoj ujutro valja računati na mjestimičnu maglu. Zatim će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, te najvišu temperaturu oko 28 °C.

Magla je ujutro moguća i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj. Danju pretežno sunčano, povremeno uz malu i umjerenu naoblaku. Jutarnja temperatura od 12 do 14 °C, a najviša dnevna od 25 do 28 °C.

Pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu, ujutro uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru. U gorskim krajevima uglavnom suho te barem djelomice sunčano. Ujutro po kotlinama može biti magle. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od 10 do 14 °C, na Jadranu od 18 do 22 °C, a najviša dnevna od 24 do 27 °C, na moru oko 29 °C.

Na srednjem Jadranu sunčano uz slabu do umjerenu buru, prema otvorenom moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. U unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, ujutro i svježije, a najviša dnevna temperatura oko 29 ili 30 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, uz obalu uz umjerenu bura koja će tijekom dana oslabjeti, a prema otvorenom moru puhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Novi tjedan – iznadprosječno toplo

U većem dijelu sljedećeg tjedna u kopnenom će području biti  pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće vrijeme. Jutra će biti svježa, a po kotlinama i uz rijeke može biti kratkotrajne magle, osobito u prvoj polovini tjedna. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u ponedjeljak u gorju.

I na Jadranu će biti uglavnom vrlo toplo i vruće uz obilje sunca te najvišu dnevnu temperaturu između 28 i 31 °C. Vjetar će biti slab, tek povremeno umjeren, ujutro bura, danju zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni.


Pratite nas i na društvenim mrežama: