'Terete' je za kupnju nekretnine za nove ljekarne

Upravno vijeće Ljekarni Šibenik najprije smijenilo ravnateljicu te joj odlučilo otkazati ugovor o radu: ‘Utvrdili smo nepravilnosti’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Glasovima troje članova Upravnog vijeća Ljekarne Šibenik, koje je postavila županijska koalicijska vlast, smijenjena je Sanja Čatlak s mjesta ravnateljice Ljekarne Šibenik te su joj na istoj sjednici, s tri od pet glasova, odlučili otkazati ugovor o radu prema kojem se, nakon dužnosti ravnatelja, trebala vratiti na staro radno mjesto voditelja računovodstva. Predsjednik Upravnog vijeća Luka Kuvač kazao nam je da je Sanja Čatlak smijenjena zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, a iz istih je razloga odlučeno da joj se uruči i izvanredni otkaz.

– Bivša ravnteljica je, bez potrebnih suglasnosti, kupila nekretninu u Crnici sredstvima ustanove. Utvrdili smo da je nekretnina plaćena puno više jer je primjerice kupac tog objekta nekretninu kupio od poduzeća koje je bilo u stečaju za 330 tisuća kuna da bi je ubrzo Ljekarna Šibenik otkupila za oko milijun i pol kuna, a da nije napravljen elaborat o procjeni vrijednosti. Također, kupovina nije iskazana u nabavi dugoročne imovine. Za nas su to dovoljni razlozi i za razrješenje, ali i za otkaz ugovora o radu – pojasnio je Luka Kuvač odluku Upravnog vijeća.

Na pitanje ima li Upravno vijeće ovlasti otkazati ugovor o radu bilo kome, Kuvač tvrdi da ima, iako drugi pravni stručnjaci, koje smo kontaktirali, kažu da to nije točno.

‘Upravno vijeće može razriješiti ravnatelja, ali izvanredni otkaz može dati jedino ravnatelj u slučaju osobito teške povrede obveza iz radnog odnosa’, složna su dva pravnika koja smo kontaktirali.

Sanja Čatlak danas nije željela komentirati situaciju u kojoj se našla jer, kako nam je rekla, nije dobila odluku Upravnog vijeća.

– Čekam da mi se odluke uruče pa ne bih za sad ništa o toj temi – rekla je Čatlak za Šibenski portal.

Kako doznajemo, protiv odluke o razrješenju te izvanrednom otkazu su zaposlenici Ljekarne Šibenik, no oni su, iako imaju svog predstavnika u Upravnom vijeću, nadglasani s tri prema dva glasa u korist članova koje je imenovala nova županijska vlast.

Da će se u Ljekarni Šibenik dogoditi smjena ravnateljice bilo je jasno kad je predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije Stipe Petrina na jednom lokalnom radiju, prije mjesec dana, prozvao Sanju Čatlak za kriminal. Nakon toga je uslijedila njezina smjena, a za vršiteljicu dužnosti postavljena je Marija Mikelin, supruga bivšeg županijskog s Nezavisne liste Stipe Petrine, a inače i šefa u komunalnom poduzeću Općine Primošten.

U Upravnom vijeću županijske ustanove i privatnica

Inače, Ljekarna Šibenik je 2018. godine kupila dva poslovna prostora i to 36 kvadrata na Baldekinu za 1.500 eura po četvornom metru za proširenje postojeće ljekarne te prostor od 338 kvadrata u Crnici, bivši ‘Globo’, za 600 eura po kvadratu. Tada se razmišljalo o preseljenju ljekarne Varoš koja je u zakupljenom prostoru i godišnje plaća zakupninu oko 200 tisuća kuna. Ljekarna Šibenik se za te kupnje nije kreditno zadužila, a za kupnju i realizaciju kupoprodajnog ugovora Ljekarna Šibenik pribavila je sve potrebne suglasnosti kako od Upravnog vijeća ljekarne tako i od osnivača, odnosno Šibensko-kninske županije. Odluka o planiranom ulaganju izglasana je i na sjednici Skupštine Šibensko-kninske županije 14. svibnja 2019. godine i tada nitko nije imao primjedbe na taj postupak.

 

Zanimljivo je i da je u Upravno vijeće Ljekarne Šibenik imenovana i Ivana Šimat, vlasnica jedne privatne ljekarne što je zasmetalo i bivšoj ravnateljici i drugim zaposlenicima pa su na nekoliko adresa poslali upit o sukobu interesa. Zakon, čini se, to ne tretira kao sukob interesa iako je vrlo diskutabilno kako je moguće da privatna ljekarnica sjedi u Upravnom vijeću županijske ustanove pa samim time ima uvid u povlaštene informacije kao što su, primjerice, ugovori s dobavljačima, s kojima posluje i ona kao privatnica ili bilo koje druge poslovne tajne…


Pratite nas i na društvenim mrežama: