Drugi film iz ciklusa 'Divlji svijet Nacionalnog parka Krka'

Upoznajte bogati svijet riba u vodama NP Krka: Brojnost kao pokazatelj očuvanosti prirode

Drugi film iz ciklusa ‘Divlji svijet Nacionalnog parka Krka’, u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea, vodi nas u upoznavanje riba u vodama Parka. Kao plod geološke prošlosti rijeke Krke, endemične i slatkovodne ribe uvrštavaju je u prirodni spomenik velike nacionalne i međunarodne vrijednosti.

Dolaskom u NP Krka posjetitelji ulaze u potpuno drugačiji svijet od svakodnevnog, a pažnju će im odmah privući brojnost riba koje mogu promatrati šećući stazama uz rijeku. U toku rijeke Krke, uzvodno od Roškog slapa, voda je hladnija i brža te u njoj prevladavaju pastrve, a dok nizvodno u vodama jezerskog tipa prevladavaju šaranke. Duž vretenastog, bočno spljoštenog tijela nalazi se bočna pruga ispunjena neuromastima – senzornim stanicama koje im omogućavaju procjenu snage i pravca vodenog toka, kao i detekciju i izbjegavanje čvrstih tijela u vodi.

Ribe su najbrojnija skupina kralježnjaka s oko 28 tisuća poznatih vrsta. U rijeci Krki živi trideset jedna vrsta riba, što je više od 20 posto ukupnog broja riba zabilježenih u Hrvatskoj.  Čak 40 posto vrsta, njih 12, koje obitavaju u rijeci Krki su endemi. Devet riba su endemi jadranskog slijeva, a visovačka pastrva, zlousta i visovački glavočić su stenoendemi rijeke Krke vrlo ograničenog areala. Oni su usko lokalizirani na manja područja, pojedine planine, kanjone, otočne skupine, a zato je njihova zaštita od iznimne važnosti.

Ribe vladaju vodenim medijem, spretno se kreću među vodenim biljem koje im je od velike važnosti jer na njihove dijelove odlažu mrijest, a zahvaljujući posebnom organu kojeg imaju – plivaćem mjehuru, ponekad su bliže dnu, ponekad površini. Plivaći mjehur, koji ima ulogu u održavanju ravnoteže kao i kretanju prema dnu njegovim smanjenjem te njegovim širenjem prema površini, ispunjen je plinom koji sadrži 83 posto dušika, 2 posto ugljikovog dioksida i 15 posto kisika.

– Važno je napomenuti da su, danas više nego ikada u povijesti, ribe ugrožene promjenom staništa ali i regulacijom vodotoka, gradnjom brana i hidroelektrana te organskim onečišćenjem. One su važni  bioindikatori okoliša pa je brojnost vrsti riba u rijeci Krki pokazatelj očuvanosti kvalitete vode – poručuju iz NP Krka.

Film možete pogledati ovdje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.