Više

  Sva trojica su s područja Šibenika

  Uhićeni serijski razbojnici dok su planirali novi napad na banku u Šibeniku

   

  Kriminalistička policija dovršila je istraživanje nad 53-godišnjakom koji je osumnjičen za počinjenje devet kaznenih djela razbojništva, odnosno pribavljanja znatne imovinske koristi ili uporabe oružja. Riječ je o seriji oružanih pljački na području Šibensko-kninske županije.

  53-godišnjak je, od 3. rujna 2009. godine do 17. prosinca 2021. godine, uz kaznena djela razbojništva, počinio i jedno kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja ili eksplozivnih tvari, a kazneno djelo razbojništvo 17. prosinca 2021. počinio je sa 52-godišnjim supočiniteljem.

  Kako je na konferenciji za novinare kazao načelnik ivica Kostanić, pronađena puško-strojnica ‘Ero’ trebala je biti korištena za novu pljačku banke na području Šibenika.

  – Policija je također pronašla i takozvani ‘top’, specijalistički alat za provale, pa možemo samo zamisliti što je dalje sve pripremao. Naime, 53-godišnjak je od prije poznat policiji, i to iz 2005. godine, no to je kazneno djelo manjeg intenziteta. Istraživanje se nastavlja, pretražujemo mobitele, tablete i USB-ove koje smo oduzeli prilikom pretrage domova – kazao je Kostanić i dodao kako se radi o osobama s područja grada Šibenika.

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem, u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i u uskoj suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, utvrđeno je da je 53-godišnjak od kolovoza 2009. do studenog 2020.godine sam počinio ukupno osam kaznenih djela razbojništava.

  Prvo je 3. kolovoza 2009. godine u Šibeniku oko 9.34 sati s motociklističkom kacigom na glavi, uz uporabu automatske puške, upao u poslovnicu banke sa sjedištem u Zagrebu te je uz prijetnje zaposlenicima, zaštitaru i stranci u poslovnici, ukrao nešto više od 86 tisuća kuna u raznim apoenima, kao i pištolj zaštitara.

  Tri godine kasnije, 24. siječnja 2012. u popodnevnim je satima maskiran u kišnu kabanicu i motociklističku kacigu, ušao u jednu šibensku turističku agenciju i opet uz prijetnje oružjem ukrao 4200 kuna.

  Iste godine, 7. ožujka u popodnevnim satima iz šibenske je mjenjačnice ukrao nešto više od 41 tisuće kuna, također uz prijetnje oružjem i s kacigom na glavi.

  U Šibeniku je 7. travnja 2013. godine u popodnevnim satima u poslovnici igara na sreću sa sjedištem u Zagrebu, uz prepoznatljiv stil – kacigu, oružje i prijetnje zaposlenici i građaninu koji se tu zatekao, ukrao nešto više od devet tisuća kuna.

  Iste je godine, 24. lipnja oko 13 sati u Šibeniku opljačkao Hrvatsku poštansku banku u Šibenik. Tog puta imao je kabanicu za kišu, motociklističku kacigu i pištolj, a ukrao je nešto više od 81 tisuće kuna i pištolj zaštitara.

  U Tribunju je u svibnju 2014. godine iz tadašnje Jadranske banke, maskiran kacigom i uz uporabu pištolja, ukrao nešto više od 290 tisuća kuna i naravno, pištolj zaštitara.

  Dvije godine kasnije, u rujnu je, takođeru Tribunju opljačkao Jadransku banku. Tada je imao kacigu i jaknu zaštitarske tvrtke iz Zagreba, a uz prijetnje pištoljem zaposlenicima i zaštitaru ukrao  nešto više od 217 tisuća kuna.

  U Skradinu je krajem studenog 2018. godine opljačkao poslovnicu Jadranske banke. Opet je koristio motorističku kacigu i jaknu zaštitarske tvrtke iz Zagreba, a pištoljem je prijetio zaposlenicima i zaštitaru kojem je ukrao pištolj i nešto više od 276 tisuća kuna.

  Osim navedenih osam razbojništava, 53-godišnjak je zajedno s osumnjičenim 52-godišnjakom, 17. prosinca 2021. godine oko 18.42 sata u Šibeniku opljačkao OTP banku. Ovog puta imao je odoru policijskog službenika i pištolj, te je nakon što je ušao u poslovnicu, prijetio zaposlenicima i zaštitaru. Ukrao je 355 tisuća kuna i naravno, pištolj zaštitara. Cijelo vrijeme je 52-godišnjak s njim bio u kontaktu putem radio veze i dojavljivao mu eventualna kretanja policije kako bi neometano mogao počiniti kazneno djelo i već određenim putevima pobjeći s mjesta događaja.

  Policija je tijekom istrage u Šibeniku i Vodicama pretražila tri stana, jednu poljsku kućicu i osobni automobil. Također, obavljen je očevid na vozilu i u Skradinu je pretražena jedna kuća. Policija je pritom kod tri osobe pronašla i oduzela pet pištolja ukradenih zaštitarima, motoristička kaciga, dijelovi policijske odore i lisice, jakne korištene za maskiranje, kišna kabanica, vrećica za novac korištena prilikom počinjena pet kaznenih djela te 14.655 eura, 2726 dolara i osam tisuća kuna.

  Nadalje, policija je pronašla puško-strojnicu ‘Ero’ s prigušivačem, dvije ručne bombe, Zolju, streljivo i novčanik s dokumentima jednog građana.

  Policija će 53-godišnjaka teretiti i za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a 52-godišnjaka i za jednu krađu novčanika i dokumenata.

  Nadalje, kako su pretragom kod 45-godišnjaka pronađena tri pištolja koje je 53-godišnjak ukrao prilikom razbojništava u banke, utvrđeno je kako je 45-godišnjak čuvajući to oružje, zapravo prikrivao pljačke te je i sam počinio tri kaznena djela, za koje mu prijeti do tri godine zatvora.

  53-godišnjak je tijekom devetogodišnjih pljačkaških pohoda ukrao ukupno milijun i 364.260,26 kuna. Pronađen je samo manji dio novca, a oduzet mu je BMW za koji policija sumnja da je kupljen novcem iz pljački.

  Osumnjičeni 53-godišnjak i 52-godišnjak su uz kaznenu prijavu, zadržani u istražnom zatvoru na 30 dana.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Trećeligaš izbacio Šibenik iz Kupa Hrvatske

  Šibenik je zapeo već na prvoj prepreci Kupa Hrvatske, istog onog u kojem je lani otišao do finala. U šesnaestinifinala u Križevcima ga je...

  Zagora namučila prvoligaša na punom Borovištu, Istra ipak...

  Zagora nije uspjela prirediti iznenađenje u šesnaestinifinala Kupa Hrvatske. Prvoligaš Istra na punom je Borovištu slavio sa 2:0 protiv četvrtoligaša iz Unešića i prošao...

  Položeni vijenci u povodu Dana grada Šibenika i...

  U povodu obilježavanja Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada i Šibenske biskupije danas su kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj...

  NAJNOVIJE

  Trećeligaš izbacio Šibenik iz Kupa Hrvatske

  Šibenik je zapeo već na prvoj prepreci Kupa Hrvatske, istog onog u kojem je lani otišao do finala. U šesnaestinifinala u Križevcima ga je...

  Zagora namučila prvoligaša na punom Borovištu, Istra ipak prošla dalje u Kupu

  Zagora nije uspjela prirediti iznenađenje u šesnaestinifinala Kupa Hrvatske. Prvoligaš Istra na punom je Borovištu slavio sa 2:0 protiv četvrtoligaša iz Unešića i prošao...

  Položeni vijenci u povodu Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila

  U povodu obilježavanja Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada i Šibenske biskupije danas su kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj...