Iz Šibenika odaslani apeli nadležnima

Ugostitelji traže dugoročnije mjere pomoći, smanjenje PDV-a i reviziju mjera za restorane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore od Vlade traži smanjenje stope PDV-a na pića i napitke te donošenje dugoročnijih mjera pomoći u pandemiji jer s mjerama koje se donose mjesec za mjesec, po riječima Jose Smolića, predsjednika Ceha, ne mogu pokrenuti poslovanje i ozbiljno se pripremiti za sezonu, ako je uopće bude. Zaključak je to sastanaka sa županijskim cehovima Poreča, Osijeka i Splita, te današnjeg u Šibeniku između predstavnika cehova Šibensko-kninske i Zadarske županije.

– Sve ugostitelje u Hrvatskoj muče mahom isti ključni problemi. S mjerama za očuvanje radnih mjesta u kojima su olakšice za fiksne troškove, odgode i prolongiranja poreznih obveza, moramo nastaviti dok god se ne okonča ova kriza, odnosno dok god ugostitelji budu imali ograničenja bilo koje vrste. Inzistiramo kod Vlade da sve te mjere idu dalje. Bilo bi nam puno lakše planirati naše poslovanje kada bi znali unaprijed na koje mjere i do kada možemo računati. Kad ova pandemija završi, oporavak ugostiteljstva bit će dugotrajan i težak – kazao je Smolić.

Od Hrvatske Vlade i Sabora ugostitelji traže i ukidanje poreza na potrošnju za pivo, vino, kavu i sokove, koji plaćaju samo ugostitelji u Hrvatskoj. Traže i reviziju mjera koje su u neravnopravan položaj stavili restorane u odnosu na hotele u kojima se može posluživati hrana u zatvorenom prostoru.

Ugostitelji su naglasili kako se većina lokalnih samouprava odazvala njihovim apelima i pomogla ugostitelje raznim olakšicama u okviru svojih nadležnosti.

– U gradu Šibeniku smo deset mjeseci oslobođeni plaćanja naknade za korištenje javnih prostora i poslovnih prostora u vlasništvu grada. Porez na potrošnju koji iznosi tri posto, cijelu ovu godinu je prepolovljen. Nadamo se, bude li i druga polovina godine loša, da će nam Grad i Županija i dalje izlaziti u susret jer je i njima u interesu da obrtništvo opstane i radi. U Šibensko-kninskoj županiji imamo oko 800 obrtnika ugostitelja koji upošljavaju još više ljudi – poručio je Smolić te pozvao sve građane, a posebno ugostitelje, da se cijepe.

Po informacijama koje ima Ceh ugostitelja do sada je vrlo mali broj ugostitelja u Hrvatskoj zatvorio obrt. Tek sada se u lipnju očekuje aktivacija sezonskih obrta pa će i puna slika biti jasnija.

– Mislim da je ovaj sektor kolabirao i tko god se ikad bavio ugostiteljstvom zna koliko je teško bilo koji posao, kamo li ugostiteljstvo, pokrenuti od nule. Mi smo zaustavljeni i sad bi trebali profunkcionirati k’o da ništa nije bilo. To je nemoguće. Uz mjere Vlade koje su bile puno je restorana zadržalo svoje osoblje jer su oni imali izbor, biti otvoren ili zatvoriti. Kredite i troškove koje imamo rješavamo da trošimo nekakve zalihe ili dižemo nove kredite za koje su nam omogućene potpore. Svi čekaju zadnji čas za sezonsko zapošljavanje jer je sve u domeni rizika.Pitanje je hoćemo li mi uopće u ovoj sezoni zaraditi profite, hoćemo li biti sposobni zaraditi novac ovo ljeto. PDV kada se smanji ugostiteljstvu unaprijedit će kvalitetu ponude i usluge. Ne bi tada spustili cijene, nego taj dio novca koji nam ostaje uložili u razvoj našeg sektora, unaprijeđenje kvalitete – kazao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije.


Pratite nas i na društvenim mrežama: