'Stanje je neodrživo'

Ugostitelji su na rubu očaja. Razgovarali smo s jednim šibenskim, HOK traži hitne izmjene mjera

Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Mjere koje je donio Nacionalni stožer za nas su neodržive. U lokalu imam sedam stolova, a po novome mogu imati samo tri. To ne da je neisplativo nego je doslovno ajme. S tako rigoroznim mjerama bolje da nas sve skupa zatvore i obeštete, nego da radimo na ovaj način. Dok platimo struju, vodu, PDV, porez na potrošnju, radnike, štekate, samo grabimo u još veće minuse’. Riječi su to šibenskog ugostitelja koji je na rubu očaja nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) propisao vrlo stroge mjere za ugostitelje.

Ugostitelje najviše pogađaju mjere prema kojima jedan gost mora imati osiguran prostor od četiri kvadratna metra, fizički razmak između stolova mora biti tri metra, a na svakih 50 osoba vlasnik objekta trebao bi zaposliti i covid redara koji će paziti pridržavaju li se gosti propisanih mjera.

– Četiri kvadrata? Znaju li oni koliko je malih lokala u Hrvatskoj koji, zahvaljujući novim mjerama, mogu maksimalno u svoj objekt primiti pet ljudi u jednom trenutku? Kako to može biti isplativo?  Ja imam 10 radnika i trebao bih dati otkaz petorici kako bih mogao nekako opstati, a sve je to ekipa koja radi od prvog dana, svi se zajedno borimo od početka. Volio bih ih zadržati, a ne znam kako. U devetom mjesecu imao sam gotovo 50 posto pad prometa i zbilja ne znam što da napravim – očajan je naš sugovornik.

Premda smatra kako su nove mjere prerigorozne, stava je da su se ljudi previše opustili i poziva ih da se za dobro svih, a posebice starijih članova njihovih obitelji i rizičnih skupina ljudi, pridržavaju osnovnih mjera.

– Što je toliki problem staviti masku kad se ulazi i izlazi iz lokala, ili kad se ide na wc? Kad bi se samo malo pridržavali propisa, i nama bi olakšali rad i možda nadležni ne bi donosili toliko stroge mjere. U početku su svi političari, epidemiolozi i ostali stručnjaci nosili maske, a sad ih s njima viđamo sve manje. Zato se i javio revolt kod ljudi, ali smatram kako svaki pojedinac mora zaštititi sebe i druge oko sebe – poručuje šibenski ugostitelj.

HOK traži hitne izmjene i olakšice

Kako bi zaštitili turističko-ugostiteljski sektor, Hrvatska obrtnička komora uputila je zahtjeve HZJZ-u i Ministarstvu turizma za hitnom izmjenom propisanih mjera. HOK s predsjednikom Dragutinom Ranogajecom ministrici Nikolini Brnjac uputio je prijedlog mjera za oporavak turističko-ugostiteljskog sektora u kojem traže izjednačavanje stope PDV-a za  bezalkoholna pića, tople napittke, vina i piva sa stopom PDV-a od 13 posto na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu, priznavanje troškova reprezentacije u 100 postotnom iznosu kao izdatka, ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu, utvrđivanje zakonskog okvira koji omogućava jednostavan i brz način povremenog zapošljavanja po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu, smanjivanje zakupnine u visini od 50 posto za poslovne prostore u vlasništvu države, ponovnu aktivaciju posebne HAMAG-BICRO kreditne linije potpore poslovnim subjektima pogođenim Covid-19 epidemijom, osnivanje posebnog fonda bespovratnih sredstava za očuvanje i održivost obrtništva u turističko-ugostiteljskom sektoru, te zakonsko osiguravanje uvjeta za proglas moratorija za ukupni anuitet svim poslovnim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu dok traju posebne okolnosti.

– Zaključno tražimo da predstavnici HOK-a budu uključeni u izradu svih dokumenata koji utječu na ugostiteljstvo i turizam – piše u zahtjevu upućenom Ministarstvu turizma i sporta.

Također, HOK je na adresu Stožera civilne zaštite i HZJZ-a uputio i zahtjev za hitnu izmjenu odluke vezane za ugostiteljstvo.

Obveza po kojoj ugostitelji moraju osigurati prostor od najmanje četiri kvadratna metra po gostu nije održiva, smatraju u HOK-u i traže da se osigura fizički razmak između posjetitelja u razmaku od jedan i pol metar, a da za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama mora biti jedan i pol metar, a ne četiri metra kako je sada propisano.

– Tražimo da punu odgovornost snose gosti, a da ugostitelj snosi odgovornost ako pruži uslugu gostu koji se ne pridržava epidemioloških mjera – pišu u svom zahtjevu.

HOK predlaže i da se odluka o radnom vremenu donosi i revidira svakih 10 dana, u skladu s epidemiološkom situacijom. Propisano radno vrijeme od 6 do 24 sata u potpunosti, prema mišljenju HOK-a, stavlja ugostiteljsku branšu u situaciju neodrživosti.

– Ugostiteljski objekti koji su registrirani kao noćni klubovi, disco klubovi ili barovi, nemaju mogućnost niti svrhu raditi te su najugroženija ugostiteljska branša. Predlažemo dati mogućnost da, ovisno o povoljnoj epidemiološkoj situaciji, pojedini gradovi i općine mogu dodatno produžiti radno vrijeme – navode dalje.

Prema mišljenju HOK-a uvedena je i nejasna mjera angažiranja covid redara na svakih 50 osoba i pitaju se tko će ih educirati i temeljem kojih ovlasti će redari moći postupati.  Zabranom plesa na vjenčanjima u potpunosti je dovedena u pitanje svrha i cilj organizacije takvih događaja, pa apeliraju da se u prihvatljivim granicama dozvoli ples osobama iz zajedničkog kućanstva ili osobama koje tijekom svečanosti sjede za istim stolom.

Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i županijske podružnice HOK-a u izjavi za Šibenski portal poručio je kako su mjere previše rigorozne i guraju ugostiteljsku djelatnost u propast.

– Ugostitelji ne mogu opstati s ovakvim mjerama, to je nemoguće i zato tražimo i očekujemo dodatne mjere od Vlade, Nacionalnog stožera i jedinica lokalne samourpave kako bi se ugostiteljska djelatnost održala u ovoj nezavidnoj situaciji – zaključio je Smolić.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.