Ugostitelji nakon objave novih mjera: ‘Tražimo oslobođenje od svih obveza’Foto: ilustracija

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio nove mjere za borbu protiv epidemije, kojima se, između ostalog, do 21. prosinca zatvaraju svi ugostiteljski objekti, predstavnici HUP-a i drugih ugostiteljskih udruženja održali su konferenciju za medije.

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak kazao je da se vladajući neće zadužiti da isplate ugostitelje jer u tom slučaju, kaže, ne bi mogli uvesti euro.

– Ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od COVID-a, nego od gladi – rekao je Marin Medak i dodao da su zato napravili dvije moguće opcije.

Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i temelji se na smanjenju PDV-a na 5 posto za razdoblje do 1. siječnja 2024. godine, a dugoročno na 13 posto, kao i obeštećenju od 10 eura po metru kvadratnom za najam, prenosi Dnevnik.hr

Prvi model uključuje i nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna do 1. svibnja 2021. godine, kao i pomoć u kreditiranju.

– COVID krediti bili su dobra mjera, ali se čekalo predugo, do šest mjeseci, a to nije rješenje jer za šest mjeseci nas nema – rekao je Medak.

Drugi model odnosi se na osiguranje prihoda samim poduzetnicima, i to ne samo za radnike i njihove plaće već i oslobođenje od svih obveza za vrijeme zabrane rada na svim razinama vlasti.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.