Ugostitelji izviždali Cappellijevog pomoćnika na Kongresu i napustili dvoranu, Smolić objasnio zašto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Oko tisuću ugostitelja danas je glasnim negodovanjem i zvižducima ‘pozdravilo’ Roberta Pendu, pomoćnika ministra turizma Garija Cappellija, koji je trebao održati govor pred sudionicima i uzvanicima 29. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika u splitskom hotelu Le Meridien Lav. Nezadovoljni sudionici potom su napustili veliku kongresnu dvoranu, a uz pomoćnika Pendu za govornicom, u dvorani su ostali jedino uzvanici kongresa.

Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, na Kongresu koji se održava do sutra prisustvuje kao sudionik, i za Šibenski portal ispričao je zašto se to dogodilo.

– Kao i svaki drugi uzvanik, gospodin Pende stigao je za govornicu i počeo pozdravljati sudionike i uzvanike. Pojedinci su počeli negodovati, digli su se i masa je pošla za njima iz dvorane. Sve je zapravo trajalo kratko, minutu možda, nakon čega smo se vratili natrag, govori Smolić.

Naime, na Kongresu je trebao sudjelovati resorni ministar Gari Cappelli, no on ipak nije došao u Split zbog zakazane današnje sjednice Vlade u Zagrebu. Ugostitelji su, pak, očekivali odgovore od njega zbog najavljenog povećanja PDV-a sa sadašnjih 13 na visokih 25 posto od siječnja iduće godine, smatrajući kako će taj potez Vlade njihove usluge učiniti nekonkurentnima na tržištu. Kako navodi Slobodna Dalmacija, nezadovoljni ugostitelji zato su izviždali njegovog pomoćnika Pendu i uz povike ‘ostavka’ napustili kongresnu dvoranu.

– Nitko nije vikao ‘ostavka’, barem ja to nisam čuo. Zviždali su, istina, ali nije bilo upućeno direktno gospodinu Pendi, nego je to izraz općenitog nezadovoljstva zbog cijele situacije. Kako su u sali ostali samo uzvanici, nije imalo smisla da pomoćnik ministra nastavi govor, kaže Smolić, dodajući kako Robert Pende i dalje sudjeluje u radu, prezentacijama, izlaganjima i panel diskusijama.

Konačni cilj ovogodišnjeg Kongresa kojeg organizira Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije, jest okupiti i promovirati struku kroz tematske radionice i panele, potaknuti i educirati ugostitelje kroz prezentacije i degustacije, predstaviti nove proizvode, ali i dati građanima i turistima priliku da se upoznaju s ugostiteljskom i turističkom ponudom svih dijelova Hrvatske, no Smolić poručuje kako će aktualna problematika povećanja stope PDV-a zasigurno zasjeniti ostale teme.


Pratite nas i na društvenim mrežama: