Kamere su tu od obnove i nikada nisu korištene

Udruga RODA prozvala OB Šibenik za snimanje rodilja i poroda: Iz bolnice sve demantirali

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iz Opće bolnice šibensko-kninske županije demantirali su navode udruga RODA i Politiscope o navodnom snimanju babinjača i samih poroda u šibenskom rodilištu. Tvrde da su nadzorne kamere na Odjelu ginekologije i opstetricije isključene, da nisu postavljene tek prošlog ljeta te da nije bilo nikakvih povreda prava rodilja.

– Sustav video nadzora postavljen je 2013. godine u okviru projekta obnove odjela. Bilo je to prije donošenja Zakona o zaštiti osobnih podataka i ideja je bila da se omogući medicinskom osoblju praćenje rodilja i kada moraju napustiti prostorije u kojima su smještene te kako bi mogle brzo reagirati kada je to potrebno. Kamere su isključene, ali nisu demontirane. Imamo mi kamere i na nekim drugim odjelima gdje je to neophodno – kaže ravnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić.

Nezadovoljni odgovorom Opće bolnice šibensko-kninske županije, u kojem im je već ranije navedeno da su nadzorne kamere u rađaonicama isključene, iz udruga Roda i Politiscope očekuju od Agencije za zaštitu osobnih podataka da direktno, na terenu, provjere jesu li kamere uistinu izvan funkcije.

– Ako nedavno instalirane kamere i jesu van funkcije, ostaje pitanje zašto su uopće postavljene u rađaonice i kako se to troše novci građana – pitaju iz tih udruga.

Tvrde kako zadnjih nekoliko mjeseci udruga Roda često i redovito zaprima pritužbe trudnica, rodilja i babinjača Opće bolnici Šibenik, o nadzornim kamerama postavljenima u ambulantama, rađaonicama i sobama na odjelu babinjača.

– Kamere su, kako nam navode, postavljene na način da, kad žena rađa, kamera direktno snima čin poroda, ili u sobi za babinjače, snima kako žena doji. Prema informacijama kojima Roda raspolaže, kamere su postavljene u ljeto 2019. te nigdje nisu istaknute adekvatne obavijesti o snimanju – tvrde.

Da kamere od dana postavljanja nisu u funkciji potvrdio nam je i doktor Ivan Zmijanović, voditelj Odjela ginekologije i opstetricije.

– Kamere nikada nisu bile u funkciji iako su planirane za praćenje potrebe hitnih intervencija. Mi smo, naime tako mali odjel s tri sobe u kojima su smještene babinjače i rađaonicom na samo 20-ak metara udaljenosti. Za tih korak-dva nisu nam potrebne kamere i nikada ih nismo koristili. Bilo koji inspekcijski nadzor u trenutku bi mogao utvrditi da niti jedna od nadzornih kamera nije u funkciji – kaže Zmijanović, već umoran od rasprave s članicama udruge Roda.

Tvrdi kako nije lako komunicirati s nekim tko se zalaže za vraćanje poroda u kuće i tko sve ono što mu kažete na kraju izvrne i plasira na svoj način.

– Perinatalni mortalitet nam je dva promila i mi, uz Skandinaviju, imamo najmanju smrtnost. Taj podatak oni ne žele čuti i zalažu se za vraćanje stotinjak godina unatrag kada su žene rađale kod kuće i kada je smrtnost bila 200 promila, kada je na tisuću rođenih 200 beba umiralo – kaže doktor Zmijanović umoran od demantiranja neistina koje konstantno plasiraju iz udruge Roda.

Iz udruge Politiscope i nakon potvrde da kamere nisu nikad bile u funkciji nastavljaju kao da nisu čuli.

– Kamere nisu adekvatno označene što predstavlja kršenje temeljnih zakonskih odredbi. Dodatno tome, bolnica nema valjanu pravnu osnovu za snimanje soba u kojima se nalaze pacijenti. Naime, Opća uredba o zaštiti podataka informacije o zdravlju prepoznaje kao ‘posebnu kategoriju podataka’; različita su pravila za kamere koje snimaju imovinu i kamere koje snimaju intimni čin poroda – kažu u udruzi Politiscope.

Iz udruge Roda pozivaju se na svjedočenja rodilja koje su ‘u trenutku poroda shvatile da ih se snima’.

– Čak i ako kamere nisu u funkciji, neprihvatljivo je da nisu stavili nekakvu obavijest o tome, ili makar prekrili objektiv, da je vidljivo kako je kamera van funkcije. To samo potvrđuje da se nitko ni na trenutak nije stavio u ulogu rodilja, da nitko nije pomislio na dostojanstvo skoro 600 žena koje godišnje prođu kroz šibensko rodilište. Nitko nije razmišljao o tome kako se osjeća žena koja usred poroda shvati da je kamera cijelo vrijeme uperenu u nju – ističu u udruzi Roda.

Ravnateljica OB Šibenik, Sanja Jakelić/FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL

Iz Pravne službe Opće bolnice Šibenik poslala je još jedan odgovor udrugama Roda i Politiscope u nadi kako će im to biti dovoljno da prestanu uznemiravati javnost i rodilje lažnim informacijama.

– Kamere postavljene u Odjelu za ginekologiju i opstetriciju nisu u funkciji stoga pacijenti o njima nisu bili obaviješteni. U vrijeme kada su se postavljale imale su mogućnost isključivo nadzora u svrhu zaštite pacijenata, dakle kamere nemaju mogućnost bilježenja podataka, odnosno, ne stvaraju snimku, već samo nadzor radi mogućnosti pravovremenog reagiranja zdravstvenih radnika ukoliko pacijentima zatreba. Pitanje njihova uklanjanja ili vraćanja u funkciju će se rješavati u skladu s odredbama GDPR-a i prema stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka s kojom smo trenutno u komunikaciji radi već prethodno zaprimljene pritužbe – navodi se u odgovoru Paška Dželalije, pomoćnik ravnateljice bolnice za pravne poslove.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.