Kamere su tu od obnove i nikada nisu korištene

Udruga RODA prozvala OB Šibenik za snimanje rodilja i poroda: Iz bolnice sve demantirali

FOTO: Nino Milin

Iz Opće bolnice šibensko-kninske županije demantirali su navode udruga RODA i Politiscope o navodnom snimanju babinjača i samih poroda u šibenskom rodilištu. Tvrde da su nadzorne kamere na Odjelu ginekologije i opstetricije isključene, da nisu postavljene tek prošlog ljeta te da nije bilo nikakvih povreda prava rodilja.

– Sustav video nadzora postavljen je 2013. godine u okviru projekta obnove odjela. Bilo je to prije donošenja Zakona o zaštiti osobnih podataka i ideja je bila da se omogući medicinskom osoblju praćenje rodilja i kada moraju napustiti prostorije u kojima su smještene te kako bi mogle brzo reagirati kada je to potrebno. Kamere su isključene, ali nisu demontirane. Imamo mi kamere i na nekim drugim odjelima gdje je to neophodno – kaže ravnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić.

Nezadovoljni odgovorom Opće bolnice šibensko-kninske županije, u kojem im je već ranije navedeno da su nadzorne kamere u rađaonicama isključene, iz udruga Roda i Politiscope očekuju od Agencije za zaštitu osobnih podataka da direktno, na terenu, provjere jesu li kamere uistinu izvan funkcije.

– Ako nedavno instalirane kamere i jesu van funkcije, ostaje pitanje zašto su uopće postavljene u rađaonice i kako se to troše novci građana – pitaju iz tih udruga.

Tvrde kako zadnjih nekoliko mjeseci udruga Roda često i redovito zaprima pritužbe trudnica, rodilja i babinjača Opće bolnici Šibenik, o nadzornim kamerama postavljenima u ambulantama, rađaonicama i sobama na odjelu babinjača.

– Kamere su, kako nam navode, postavljene na način da, kad žena rađa, kamera direktno snima čin poroda, ili u sobi za babinjače, snima kako žena doji. Prema informacijama kojima Roda raspolaže, kamere su postavljene u ljeto 2019. te nigdje nisu istaknute adekvatne obavijesti o snimanju – tvrde.

Da kamere od dana postavljanja nisu u funkciji potvrdio nam je i doktor Ivan Zmijanović, voditelj Odjela ginekologije i opstetricije.

– Kamere nikada nisu bile u funkciji iako su planirane za praćenje potrebe hitnih intervencija. Mi smo, naime tako mali odjel s tri sobe u kojima su smještene babinjače i rađaonicom na samo 20-ak metara udaljenosti. Za tih korak-dva nisu nam potrebne kamere i nikada ih nismo koristili. Bilo koji inspekcijski nadzor u trenutku bi mogao utvrditi da niti jedna od nadzornih kamera nije u funkciji – kaže Zmijanović, već umoran od rasprave s članicama udruge Roda.

Tvrdi kako nije lako komunicirati s nekim tko se zalaže za vraćanje poroda u kuće i tko sve ono što mu kažete na kraju izvrne i plasira na svoj način.

– Perinatalni mortalitet nam je dva promila i mi, uz Skandinaviju, imamo najmanju smrtnost. Taj podatak oni ne žele čuti i zalažu se za vraćanje stotinjak godina unatrag kada su žene rađale kod kuće i kada je smrtnost bila 200 promila, kada je na tisuću rođenih 200 beba umiralo – kaže doktor Zmijanović umoran od demantiranja neistina koje konstantno plasiraju iz udruge Roda.

Iz udruge Politiscope i nakon potvrde da kamere nisu nikad bile u funkciji nastavljaju kao da nisu čuli.

– Kamere nisu adekvatno označene što predstavlja kršenje temeljnih zakonskih odredbi. Dodatno tome, bolnica nema valjanu pravnu osnovu za snimanje soba u kojima se nalaze pacijenti. Naime, Opća uredba o zaštiti podataka informacije o zdravlju prepoznaje kao ‘posebnu kategoriju podataka’; različita su pravila za kamere koje snimaju imovinu i kamere koje snimaju intimni čin poroda – kažu u udruzi Politiscope.

Iz udruge Roda pozivaju se na svjedočenja rodilja koje su ‘u trenutku poroda shvatile da ih se snima’.

– Čak i ako kamere nisu u funkciji, neprihvatljivo je da nisu stavili nekakvu obavijest o tome, ili makar prekrili objektiv, da je vidljivo kako je kamera van funkcije. To samo potvrđuje da se nitko ni na trenutak nije stavio u ulogu rodilja, da nitko nije pomislio na dostojanstvo skoro 600 žena koje godišnje prođu kroz šibensko rodilište. Nitko nije razmišljao o tome kako se osjeća žena koja usred poroda shvati da je kamera cijelo vrijeme uperenu u nju – ističu u udruzi Roda.

Ravnateljica OB Šibenik, Sanja Jakelić/FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL

Iz Pravne službe Opće bolnice Šibenik poslala je još jedan odgovor udrugama Roda i Politiscope u nadi kako će im to biti dovoljno da prestanu uznemiravati javnost i rodilje lažnim informacijama.

– Kamere postavljene u Odjelu za ginekologiju i opstetriciju nisu u funkciji stoga pacijenti o njima nisu bili obaviješteni. U vrijeme kada su se postavljale imale su mogućnost isključivo nadzora u svrhu zaštite pacijenata, dakle kamere nemaju mogućnost bilježenja podataka, odnosno, ne stvaraju snimku, već samo nadzor radi mogućnosti pravovremenog reagiranja zdravstvenih radnika ukoliko pacijentima zatreba. Pitanje njihova uklanjanja ili vraćanja u funkciju će se rješavati u skladu s odredbama GDPR-a i prema stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka s kojom smo trenutno u komunikaciji radi već prethodno zaprimljene pritužbe – navodi se u odgovoru Paška Dželalije, pomoćnik ravnateljice bolnice za pravne poslove.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.