Njih 20

Učenici i studenti, uglavnom deficitarnih zanimanja, sa županom potpisali ugovore o stipendiranju

Sa zadnjim danom prošle godine sedmero učenika i 13 studenata koji su ostvarili pravo na dodjelu novih stipendija za školsku i akademsku godinu 2020./2021., potpisali su ugovore o stipendiranju sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.

Stipendije učenicima dodijeljene su za deficitarna zanimanja, i to četiri stipendije budućim konobarima, dvije stipendije budućim kuharima i jedna stipendija budućem stolaru.

Pet stipendija dodijeljeno je studentima prve godine sveučilišnih studija koji se školuju za deficitarna zanimanja na fakultetima elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Medicinskom fakultetu te studenticama psihologije i socijalnog rada.

Četiri stipendije dodijeljene su i studentima viših godina sveučilišnih studija na Filozofskom fakultetu, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Arhitektonskom i Medicinskom fakultetu.

Također, dodijeljene su i četiri stipendije studentima sveučilišnih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Zdravstvenom veleučilištu.

Uključujući ovih 20 učenika i studenata, Županija trenutno stipendira 62 korisnika, i to 45 studenta i 17 učenika.

Učenička stipendija iznosi 400 kuna, a studentska 700 kuna mjesečno. Stipendije se isplaćuju u 10 jednakih mjesečnih rata u školskoj, odnosno akademskoj godini.

– Financijskom potporom našim učenicima i studentima poboljšavamo njihov materijalni status i nastojimo ih motivirati za odabir zanimanja koja su tražena na tržištu rada kako bi im bilo lakše zaposliti se, po mogućnosti u njihovom mjestu, u našoj županiji. Stipendija za prva četiri mjeseca ove akademske godine bit će im isplaćena odjednom, tako da će naši stipendisti u narednih nekoliko dana dobiti svoju „božićnicu“ kojoj se, siguran sam, jako vesele -kazao je župan Goran Pauk.

Za stipendiranje učenika i studenata u proračunu Šibensko-kninske županije za 2021. godinu planira se osigurati 410.000 kuna, iz izvornih prihoda Županije. Isto tako, za sufinanciranje programa i projekata naših visokoškolskih ustanova osigurat će se iznos od 220.000 kuna. Ukupno, za javne potrebe u visokoškolskom obrazovanju osigurat će se 630.000 kuna, što je na razini  2020.  godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.