Sastanak pomoćnika ministra s članovima županijskog stožera

U županiji mirna epidemiološka situacija: ‘Dobro smo odgovorili na nešto s čim se dosad nismo susreli’

Epidemiološka situacija u našoj je županiji mirna, trenutno nemamo ni oboljelih, a niti osoba koje su pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije, rečeno je danas nakon sastanka pomoćnika ministra unutarnjih poslova Damira Truta sa županom Goranom Paukom, načelnikom Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikolom Blaževićem i užim sastavom Stožera Civilne zaštite.

Kako je kazala Ankica Parat Baljkas, voditeljica odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, u našoj smo županiji do sada imali oko 1200 epidemioloških nadzora.

– Od toga je 338 vezano za kontakte oboljelih. Bilježimo 94 oboljele osobe, 93 laboratorijski dokazane. 28 ih je bilo vezano za Murter, a 44 za Opću Veteransku bolnicu Knin. Naša glavna žarištu su privedena kraju i situacija je trenutno mirna – kazala je.

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, naglasio je kako je tema sastanka bila situacija s koronavirusom koju smo prošli, ali i sve ono što nas uskoro čeka u nekim drugim domenama.

–  Stiže dugo, toplo ljeto, s njim i sezona požara, a moguć je i potencijalni drugi val za kojeg se nadamo da neće doći, no ipak se pripremamo. Danas smo imali jedan kratak brifing svega onoga što smo učinili i radili,  te smo zaključili da smo odgovorili na nešto s čim se dosad nismo susreli. Ovakva organizacija civilne zaštite pokazala se jako učinkovita te je to nekakav put koji bi trebalo nastaviti dalje nadograđivati i usavršavati sustav koji može odgovoriti na sve nedaće – rekao je Pauk.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnji poslova, rekao je kako su na sastanku analizirali 101 dan borbe protiv epidemije Covida-19.

– Analizirali smo i pripreme za moguću turističku sezonu, sigurnost u turističkoj sezoni i protupožarnu sezonu. Meteorolozi nam prognoziraju sušno ljeto, a samim time moramo biti pripremljeni kako bi odgovorili na sve te aktivnosti. Iz analiza i razgovora koje smo imali sa kolegama iz Civilnog stožera Šibensko-kninske županije poznato je da su sve mjere i aktivnosti bile vrlo učinkovite, te možemo zahvaliti svima koji su sudjelovali u svim aktivnostima. Sinergija svih službi pokazala je kako dobro funkcionira, puno je bilo aktivnosti na razini županije, te još jednom moram naglasiti kako je civilni stožer radio sve po školskom principu – naglasio je.

Nikola Blažević kazao je kako je rad županijskog stožera ocjienjen dobrim, te da bez obzira na dobru situaciju tu neće stati.

– U narednom razdoblju, u nadi da neće doći do drugog vala, koristit ćemo sve naše kapacitete kako bismo sve što je bilo dobro unaprijedili, a ono što možda nije bilo dobro učinili boljim.

Župan Pauk objasnio je kako se županijski stožer bavio i nabavom zaštitne opreme iz vlastitih sredstava.

– Ukupno je utrošeno 250 tisuća kuna na nabavu zaštitne opreme za zdravstvene ustanove i socijalne ustanove na području županije, te smo je raspoređivali sukladno potrebama na terenu. Naš stožer je do danas zaprimio 3.761 mail, a odaslano je 4.388 mailova što pokazuje jednu dinamiku i ispunjenost rada stožera. Također, kao Županija  prijavili smo osam milijuna kuna za sufinanciranje troškova nastalih uslijed pandemije koronavirusa  na Fond solidarnosti Europske unije. Prijavili smo i nastale troškove i određenu procjenu budućih troškova. Točna stopa može iznositi do šest posto prihvatljivih troškova – zaključio je Pauk.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.