U Vukovar organizirano ide stotinjak Šibenčana. Tamo će biti šaka branitelja, a Zekanović besplatno vodi na prosvjed protiv Plenkovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tko ide u Vukovar na prosvjed zbog presporog procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata koji u subotu organizira vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), pitanje je koje zanima cijelu Hrvatsku, a time i šibensku javnost. Naime, to pitanje je važno jer se nagađalo da iza svega toga stoji Milijan Brkić Vaso te da je to udar desnog krila stranke na umjereniji, onaj Andreja Plenkovića. Iz Šibenika i okolice, kako doznaje Šibenski portal, organizirano ide stotinjak prosvjednika, mahom branitelja i simpatizera ultradesnih političkih opcija.

Među njima su i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) iz Šibenika, pod vodstvom Miljenka Poljička. Njih i Vodičana će ići u Vukovar sveukupno pedesetak u kombiju i tri mini busa.

– Bili smo dragovoljci 1991. godine, a sada smo veterani. Nismo Minhen bojna bili ni onda ni danas i ne idemo na prosvjed nego podržavamo vapaj. I mi imamo svojih dvojicu suboraca koji se vode kao nestali i na žalost nema traga o njihovoj sudbini – rekao nam je Poljičak koji je dodao da je vlast Andreja Plenkovića i njihova, a nije htio komentirati činjenicu što, primjerice, organizirano na prosvjed neće ići pripadnici HVIDR-e.

Mnogi će tražiti politiku kroz prosvjed, ali vodičku udrugu branitelja, kaže nam njihov šef Danijel Lasan Zorobabel, zanima samo istina i rješavanje slučajeva u ime poginulih i ubijenih ljudi.

– Prije svega u našoj županiji, u Dragišićima, imamo zločin za koji nisu oktriveni počinitelji i suosjećamo sa žrtvama Vukovara i Ovčare. Zaista je prošlo enormno puno vremena. Imamo i hrvatske branitelje koji su masovno procesuirani i za koje je hrvatska država obeštetila obitelji srpskih žrtava – podsjetio je Lasan Zorobabel na nepravdu te dodao da putovanje organizira uz udrugu Hrvatski domobran.

Ja i Hrast prvi podržali prosvjed

Hrvoje Zekanović iz stranke Hrast, koji je u Hrvatski sabor ušao na listi HDZ-a i podržavao Vladu Andreja Plenkovića, nije se, veli nam, niti sekunde dvojio hoće li podržati prosvjed.

– Ja i moja stranka Hrast smo prvi podržali prosvjed Penave. Imamo cijeli bus iz Šibenika koji će put Vukovara, a stranka Hrast je organizirala sveukupno 10 takvih besplatnih prijevoza. Naravno, riječ je o političkom prosvjedu, uperenom protiv nerada institucija koje netko predstavlja, a taj je Andrej Plenković – priznao je Zekanović te je podsjetio i na prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije za koju je nadležan i glavni odgovoran Plenković.

S druge strane, članovi šibenske HVIDR-e, kao što smo napisali, ne idu organizirano u Grad Heroj. Iako ideju podržavaju, ne slažu s načinom na koji je organiziran.

– Prosvjed je kompromitirao naše igre branitelja. Tražili smo od Penave da se pomakne dan prosvjeda, ali on to nije htio napraviti. Organizirano ne idemo, ali netko od članova će vjerojatno ići u nekoj drugoj organizaciji – istaknuo je Mladen Erak, šef šibenske HVIDR-e. Na pitanje je li protest ispolitiziran, Erak odgovara kako je to vjerojatno slučaj, kao i činjenica da će ga netko koristiti za guranje svojih ideja.

Burić poziva na pravnu državu

Pravna država je ono na što se poziva predsjednik šibenskog HDZ-a Željko Burić. Ako je vukovarski prosvjed pokušaj političkog pritiska na vrh HDZ-a, onda to nije dobro.

– Ne može tragedija mog hrvatskog naroda biti ispolitizirana. To je moj stav, racionalno i normalno razmišljanje. Ali, već se ispolitizirao prosvjed u proteklih mjesec dana. Pokušavaju se dizati tenzije i vršiti pritisak na HDZ i unutarnju strukturu države, s ciljem izazivanja nestabilnosti Vlade i eventualnih parlamentarnih izbora. Mislim da sam u pravu kada kažem da će to proteći mirno i dostojanstveno. Još jednom će se dokazati da to manipuliranje osjetljivim temama u Hrvatskoj više ne prolazi – poručio je Burić.

Nema sankcija za HDZ-ovce

Sve zločine počinjene tijekom rata treba istražiti na krajnje profesionalan način, bez pritiska politike, ističe predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić te podsjeća na činjenicu da treba dovoljno argumenata za podignuti optužnicu, što zna jer je godinama radio u policiji.

– Ne može se optužnica svoditi samo na kuloarske priče. Nije jednostavno i lako prikuptii dovoljno čvrstih dokaza da optužnica ugleda svjetlo dana. Mada se slažem kako treba intenzivnije raditi na kažnjavanju zločinaca. Prosvjed je zamišljen pozitivno, u cilju da se ubrza riješenje tog problema, ali će mnogi iz raznih interesa iskoristiti mirni prosvjed – smatra Dujić.

Slaže se i s odlukom središnjice HDZ-a, da oni članovi koji budu išli na prosvjed ne snose sankcije, ali samo u slučaju službenog razloga okupljanja. Ako bude suprotno, onda je to priča o kojoj se da razgovarati. Ipak, Dujić nam priznaje kako se ne može oteti dojmu da razne skupine pozivaju građane na odlazak u Vukovar kako bi protestirali protiv Vlade Andreja Plenkovića.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.