Traje do utorka

U Solarisu počeo 33. kongres ugostitelja: ‘Bez obzira na pandemiju nedostaje nam radne snage’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Solarisu je jutros počeo 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika  na kojem  sudjeluje oko 250 ugostitelja  iz cijele  Hrvatske i inozemstva, a naglasak će biti na PDV-u za ugostitelje, nedostatku radne snage te o poslovanju u doba pandemije, rečeno je novinarima uoči početka.

– Nakon godinu pauze uspjeli smo organizirati kongres te smo očekivali daleko više kolegica i kolega, ali danas su na snagu stupile nove, strože, mjere pa je i to jedan od razloga što ih se nije više odazvalo. Naši problemi nisu riješeni u COVID godini, a neke ugostiteljske grupacije bile su isključene uopće iz mjera vlade za očuvanje radnih mjesta. Aktualna je pobuna djela ugostitelja iz Vukovara, ali mjere poštujemo svi i drugog izbora nemamo. Naravno da onda od vlade tražimo da omogući to jest da poveća kompenzacijski dio plaćanja naknade radnicima. Trebalo bi i na razini države osvijestiti roditelje da svoju djecu odgajaju na način da nije sramota upisati obrtničku školu i kad počnemo poštivati sve struke bit će nam svima puno bolje – kazao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Na situaciju obrtnika u našoj županiji osvrnuo se predsjednik Obrtničke komore Šibensko – kninske županije Joso Smolić.

– Moramo riješiti situaciju u kojoj jesmo trenutno, a to je da smo ograničeni s radom, a ne ide nam na ruku ni epidemiološka situacija. Očekujemo i da gospodarske mjere prate one pandemijske, to je ono kratkoročno, a dugoročno očekujemo smanjenje PDV-a, porezna rasterećenja i rješavanje problema radne snage. Nažalost ne možemo platiti naše djelatnike kao što mogu naši konkurenti u Grčkoj, Španjolskoj ili Portugalu. Cilj nam je vratiti život i na kontinent jer je to područje devastirano, a tu ubrajam i našu Zagoru, jer turista ima u Solarisu, Šibeniku i na obali, a što je s Kninom, Unešićem te ostalim dijelovima županije – zaključio je Smolić.

O stanju na terenu progovorio je dugogodišnji ugostitelj i obrtnik iz Skradina, Ivan Bulat, koji je ovu godinu muku mučio s radnom snagom.

– Vlasnik sam restorana ‘Bonaca’ i objekta ‘Vila Bonaca’ u Skradinu, a na kraju ove sezone mogu reći da je ispalo sve dobro unatoč problemima u travnju, svibnju i lipnju. Ipak smo odradili uspješno 80 posto sezone i s obzirom da nismo očekivali toliki obujam posla imali smo problem s manjkom djelatnika – naglasio je Bulat.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.