Ambulante još nisu dobile cjepivo

U šibenske ljekarne stigla prva cjepiva protiv gripe: Dva tjedna do početka cijepljenja puno je pitanja ‘u zraku’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prve doze cjepiva protiv gripe već su u prodaji u šibenskim ljekarnama, dok naručenih 15 tisuća doza cjepiva još nije stiglo u Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Savjeti epidemiologa kako bi bilo poželjno da se što više ljudi ove sezone cijepi protiv gripe, čime bi izbjegli mogućnost dvostruke zaraze virusima gripe i korone, rezultirali su povećanim pritiskom građana na ambulante opće medicine i ljekarne.

– Za sada bilježimo pozive naših pacijenata koji se žele cijepiti protiv gripe, ali još nemamo nikakvu informaciju o tomu kada ćemo dobiti cjepivo i početi procjepljivanje. Do sada se za cijepljenje upisalo više od 150 naših pacijenata koji imaju pravo na besplatno cjepivo. Kada stigne cjepivo odredit ćemo termine u kojima ćemo isključivo odrađivati cijepljenje kako bi izbjegli gužve i nepotrebno miješanje pacijenata – kažu nam u Ambulanti Plišac.

Građani koji moraju kupiti cjepivo, a to su svi mlađi od 65 godina koji nisu kronični bolesnici, odnosno ne spadaju u niti jednu rizičnu skupinu, do svoga liječnika morat će dva puta.

– Pacijent mora doći na pregled kod svog liječnika kako bi dobio bijeli recept s kojim će ići u ljekarnu kupiti cjepivo. Tada s cjepivom ponovo dolazi u ambulantu na cijepljenje, ali prije toga svakako treba utvrditi je li potpuno zdrav. Cijepljenja nema u slučaju bilo kakve temperature, viroze i slično – kaže nam doktorica Anđelka Matulović iz ambulante u Dragi.

U javnosti je već neko vrijeme informacija kako će ljekarne na razini cijele Hrvatske organizirati cijepljenje uz prisustvo liječnika, no potvrdu o provođenju te akcije u Ljekarnama Šibenik još nisu dobili.

– Načelno je dogovoreno da u 50 ljekarni na teritoriju cijele Hrvatske od 19. do 23. listopada bude organizirana akcija cjepljenja u ljekarnama, a mi smo prijavili ljekarnu Baldekin. Međutim, još nemamo nikakvu povratnu informaciju – kaže nam Sanja Čatlak, ravnateljica Ljekarni Šibenik.

I u Ljekarni Baranović znaju za najave mogućeg organiziranja cijepljenja u ljekarnama za sve koji sami kupuju cjepivo, no, kako nam kažu, do sada ih ni jedna nadležna institucija o tome nije izvijestila.

Iz Hrvatske ljekarničke komore danas su za medije potvrdili kako će cjepljenje biti organizirano u po dvije ljekarne u svakoj županiji od 19. listopada po nekoliko sati.

– Farmaceuti ne smiju dolaziti u doticaj s krvi pacijenata, nismo za to obučeni i nemamo dozvolu, tako da nitko od nas ne smije cijepiti kupce cjepiva, već bi u ljekarni morao biti liječnik opće prakse – govore iz Ljekarni Baranović.

Inače, prve doze cjepiva u šibenske ljekarne već su stigle, u nekima su i rasprodane, a svi očekuju nove pošiljke. Cijena četverovalentnog cjepiva je oko 97 kuna.

– Svi naši kupci cjepiva, kao i svih ostalih lijekova, kod nas dobiju sve bitne informacije o lijeku koji kupuju pa ih tako i za cjepivo upozoravamo da mora biti transportirano do ambulanta u hladnom, jer se i inače čuva u hladnjacima – kaže Čatlak.

Kupci u pravilu, odmah po kupovini cjepiva, idu do svog liječnika koji će ih cijepiti, ali zbog činjenice da su liječnici odgovorni za cijepljenje i ne znaju je li pacijent cjepivo čuvao na hladnome, mogu odbiti dati to cjepivo.

Naime, kako su upozorili iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, kupovanje cjepiva i donošenje u ordinaciju nije opcija koja je našim zakonima dozvoljena jer se radi o lijeku koji se pohranjuje u hladnjaku pa hladni transportni lanac, na temperaturi između četiri i osam stupnjeva Celzijevih, prema preporuci regulatorne agencije HALMED, mora biti osiguran. U suprotnom, liječnik ne može preuzeti odgovornost za neadekvatni transport i eventualne moguće komplikacije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.