Jačanje operativnih sposobnosti

U Šibeniku se sastali predstavnici Županijski operativnih centara, predstavljen plan kod onečišćenja mora

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Koordinacija Županijskih operativnih centara održana je proteklog tjedna u Šibeniku, a organizirala ju je Šibensko-kninska županija u suradnji s Jadranskim edukativno-istraživačkim centrom za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora ATRAC iz Rijeke.

Na koordinaciji su sudjelovali predstavnici ŽOC-eva jadranskih županija te predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a pozdravila ih je zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac, naglasivši važnost čuvanja okoliša u kojem živimo.

Osnovni cilj Koordinacije je prepoznavanje različitosti postojećih županijskih sustava reagiranja, aktivno sudjelovanje ŽOC-eva u kreiranju nacionalne strategije pripravnosti i reagiranja, razmjena iskustava te definiranje ujednačenih standarda pripravnosti i reagiranja.

Ravnatelj uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora prometa i infrastrukture Siniša Orlić predstavio je Nacionalni plan intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora.

– Onečišćenje mora, koje je u porastu, jedan je od najvećih problema s kojima se susreće današnje društvo. Do onečišćenja može doći putem otpadnih voda, balastnih voda, pogonskih ulja, naftom ili plastikom i drugim vrstama otpada. Posljedice onečišćenja u prostoru obalnog mora odražavaju se na gospodarstvo, turizam, javno zdravstvo i imaju nepovratne učinke po pitanju bioraznolikosti odnosno sveukupnosti živućih organizama vodenih ekosustava – kazao je.

Strategije za reagiranje u slučaju izlijevanja ulja u nacionalnom Planu intervencija i svim županijskim planovima intervencija slijede isto načelo davanja prednosti mehaničkom uklanjanju ulja, a upotrebu disperzanata razmatraju samo kao alternativno rješenje za kontrolu onečišćenja i sanaciju.

– Osobito važno je pitanje postupaka za upotrebu disperzanata, uključujući postupke odobravanja korištenja posebnih proizvoda, kao i ovlaštenja za upotrebu „odobrenih“ proizvoda u hitnim slučajevima. Te postupke, razrađene na osnovi rada IMO-a i drugih relevantnih organizacija i institucija, potrebno je raspraviti i dogovoriti te nakon usvajanja jasno naznačiti u Nacionalnom Planu intervencija- rekao je Orlić.

Naglasio je kako se preporučuje uspostava odgovarajućih nacionalnih kriterija za testiranje i odobravanje disperzanata za izliveno ulje, priprema popisa disperzanata koji su dopušteni za upotrebu u Hrvatskoj, kao i zamjena dugog ‘popisa disperzanta odobrenih za upotrebu u EU’ koji se sada nalazi u Nacionalnom planu intervencija, budući da kriteriji koje imaju razne države članice EU-a nisu nužno sukladni ekološkim i drugim uvjetima na području hrvatskog unutrašnjeg mora i teritorijalnog mora.

U cilju povećanja spremnosti uslijed iznenadnih onečišćenja mora, prvenstveno uslijed onečišćenja s brodova, Šibensko-kninska županija započela je s provedbom aktivnosti projekta PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution.
Cilj projekta je razviti odgovarajući sustav koji će povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja mora s brodova, platformi i kopnenih izvora, čime će se utjecati na očuvanje biološke raznolikosti i načina života stanovništva u programskom području.

Za realizaciju projektnih aktivnosti u Šibensko-kninskoj županiji osigurano je preko 500 tisuća eura od čega se 85 poto sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska.
Sustav predviđa aktivnosti koje je potrebno poduzeti u slučaju incidenta koji bi mogao prouzročiti onečišćenje.

– U planu za slučajeve iznenadnog onečišćenja poseban je naglasak na prevenciji, smanjenju rizika te detekciji i ranom upozorenju. U slučaju da se onečišćenje ipak dogodi, precizno je utvrđeno na koji način se treba provesti postupak intervencije. Također, određeno je i na koji način se trebaju provesti sanacija i nadzor za svaki pojedini tip onečišćenja koji bi se mogao dogoditi na području pilot lokacije kanala Sv. Ante u Šibeniku – objasnila je pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić naglasivši da će Plan za slučaj iznenadnog onečišćenja mora biti moguće koristiti i na drugim lokacijama.

U skladu s izrađenim planom i rezultatima detaljne analize, kroz buduće aktivnosti će se provesti nabava opreme koja je označena kao prioritet za jačanje operativne sposobnosti Županijskog operativnog centra Šibensko-kninske županije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.