Solidarno ponašanje liječnika je sada ključno

U Šibeniku se cijepili i mlađi od 45 godina pa Dom zdravlja mijenja kriterije raspodjele cjepiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Distributeri cjepiva protiv korona virusa u Šibensko-kninskoj županiji nemaju uvid u strukturu pacijenata u ordinacijama obiteljske medicine pa se tako već događalo da cjepivo dobiju liječnici koji nemaju više osiguranika iz najrizičnije skupine te njime cijepe zdrave mlađe ljude. Na prve takve informacije nadležni su počeli planirati nove kriterije za raspodjelu cjepiva.

– Upoznati smo s tim problemom i mi u Zavodu i ravnatelji domova zdravlja, ali u ovom trenutku možemo se samo osloniti na liječnike primarne zdravstvene zaštite. Znam da je jedna liječnica javila Domu zdravlja u Šibeniku kako ona nema više starijih pacijenata te da joj za sada više ne isporučujemo doze cjepiva. Solidarno ponašanje jedino će nam u ovom trenutku olakšati distribuciju onima kojima je cjepivo najpotrebnije – kaže Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

U šibenskom Domu zdravlja do sada su doze cjepiva raspoređivali ambulantama proporcionalno broju osiguranika i po broju prijavljenih za cijepljenje. Kada se pojavila informacija da se u nekim ambulantama već cijepe i mlađi od 45 godina morali su promijeniti kriterije.

– U Istri imaju istu situaciju i tamo su odlučili nastaviti distribuciju bez obzira što u nekim ambulantama već na red dolaze mlađi ljudi, a u nekima još ni svi stariji od 65 godina nisu primili cjepivo. Mi smo sada uputili nalog svim ambulantama i zatražili da nam dostave broj pacijenata starijih od 65 godina, broj kroničara i starosnu strukturu svih pacijnata – kaže nam Joško jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik.

Kako je riječ o situaciji koju zbog neumrežene evidencije svih ambulanta nitko nije mogao predvidjeti ovaj problem, a Dom zdravlja izravno kontrolira samo 19 svojih ambulanta, potrebno je sada prikupiti podatke od svih koncesionara.

– Riječ je o 44 ambulante na području grada Šibenika i mi nismo mogli imati kontrolu nad tom situacijom, pogotovo ne nad koncesionarima. Za 19 ambulanta Doma zdravlja znamo te podatke, ali kod ostalih ovisimo o solidarnosti tih liječnika koji bi nam sami trebali javiti da u ovom trenutku nemaju više necijepljenih pacijenata starijih od 65 godina – kazao nam je Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik.

Inače, u četvrtak je u Zavod stiglo 1.000 doza AstraZenece i to je cjepivo u petak distribuirano domovima zdravlja i dalje prema ambulantama u kojima se provodi cijepljenje.

– Jučer nam je stiglo 1.170 doza Pfizerovog cjepiva i danas ga raspodijeljujemo domovima zdravlja. To je zaista mala količina jer će 500 do 600 doza od te pošiljke ostati na čuvanju za docjepljivanje. Situacija se mijenja iz dana u dan tako da u ovom trenutku imamo najave za travanj u kojem bi trebali dobiti duplo ili čak trostruko više doza cjepiva. Hoće li i biti tako nitko ne zna sa sigurnošću – kaže Dulibić.

Kako saznajemo Zavod do sada nije zaprimio niti jednu prijavu težih nuspojava na bilo koje cjepivo, a od onih uobičajenih blagih reakcija bilježe uglavnom malo povišenu temperaturu, kostobolju i bol u mišićima.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.