Obuhvaća dijelove devetnaest katastarskih općina

U NP ‘Krka’ otvoreni radovi u sklopu važnog europskog projekta, a sve kako bi se učinkovito upravljalo zaštićenim područjima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U nacionalnom parku ‘Krka’ svečano su danas otvoreni radovi u sklopu EU projekta ‘Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima’.

Područje katastarske izmjere u NP ‘Krka’ obuhvaća dijelove devetnaest katastarskih općina na području sedam jedinica lokalne samouprave Šibenika, Skradina, Drniša, Promine, Kistanja, Ervenika i Knina, a rok izvedbe projekta je prosinac 2022.

Javna ustanova NP ‘Krka’ uključila se, uz ostala zaštićena područja, u projekt Državne geodetske uprave ‘Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima’.

Katastarska izmjera uspostavit će nove, sređene i usklađene katastarske i zemljišno-knjižne evidencije usklađene sa stvarnim stanjem na terenu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 36 milijuna i 766 tisuća kuna, od čega na bespovratna sredstva EU otpada nešto više od 31 milijuna i 173 tisuće kuna. Rok provedbe je četiri godine.

Zakon o proglašenju Nacionalnog parka ‘Krka’ predstavlja osnovu za određivanje i prijenos granice na katastarski plan. Aktivnosti koje će se realizirati u sklopu ovog projekta izuzetno su važne jer će vlasnicima nekretnina omogućiti upis zakonom predviđenih statusa i prava na česticama i nekretninama u zaštićenom području, ujedno i području ekološke mreže Natura 2000, u službenim registrima, katastru i zemljišnim knjigama – istaknuli su iz Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog upravljanja, naglasivši da to ministarstvo očekuje aktivnu i uspješnu suradnju s lokalnim stanovništvom jer je preduvjet završetka Prostornog plana NP ‘Krka’, koji je trenutno u izradi, točna interpretacija granice Parka, koja će biti ostvarena kroz ovaj projekt.

Državna geodetska uprava prepoznala je važnost provedbe ovog strateškog projekta na nacionalnoj razini.

– Važni ciljevi za naš geodetsko-katastarski sustav jesu homogenizacija katastarskih planova za 155 katastarskih općina, provođenje katastarskih izmjera na području nacionalnih parkova i nadogradnja zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra koja će omogućiti transparentnost i dohvat podataka o granicama zaštićenih područja ostalim institucijama i tijelima državne uprave, gospodarstvu i građanstvu – kazao je Antonio Šustić, zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave.

Specifični ciljevi projekta jesu evidentiranje posebnog pravnog režima u katastarskom operatu u svim zaštićenim područjima iz kategorije strogih rezervata, nacionalnih i parkova prirode koji su ujedno i područja ekološke mreže Natura 2000, stvaranje preduvjeta za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima iz kategorije nacionalnih parkova, ujedno i područjima ekološke mreže Natura 2000 te povećanje dostupnosti informacija o granicama zaštićenih područja i pravnim režimima u cilju jačanja svijesti javnosti o područjima od osobitog značenja za Republiku Hrvatsku.

– Plan realizacije katastarske izmjere započinje ovog ljeta organizacijom javnih tribina s lokalnom zajednicom i vlasnicima nekretnina radi boljeg informiranja o ciljevima i svrsi projekta. Od jeseni kreće pozivanje stranaka i omeđivanje, izrada elaborata i njegovo predstavljanje javnosti te zaključenje dijela projekta za NP ‘Krka’ u prosincu 2022. Površina koja će se obraditi tim aktivnostima iznosi 11 033 hektara, na ukupno 19 000 katastarskih čestica – kazao je Nikola Vučić, načelnik Sektora za katastarske izmjere i infrastrukturu Državne geodetske uprave.

Geodetske podloge izrađuju se na homogeniziranim katastarskim planovima po katastarskim općinama. Postupak homogenizacije za svih devetnaest katastarskih općina u NP ‘Krka’ je u tijeku, a treba biti završen u listopadu 2021. U projektnim aktivnostima surađuju Geodetski zavod d. d. Split, Geodetski zavod Rijeka d. o. o., Zavod za fotogrametriju d. d. Zagreb i Geoprojekt d. o. o. Zagreb.

– Homogenizacija katastarskog plana koja se odnosi na gotovo 70 posto teritorija Parka izuzetno je važan korak koji će povećati dostupnost informacija o granicama zaštićenog područja i pravnim režimima u cilju jačanja svijesti javnosti o područjima od osobitog značenja za Republiku Hrvatsku. Osim što će nam olakšati komunikaciju s vlasnicima nekretnina, omogućit će i bržu realizaciju projekata. Precizno utvrđivanje granice Parka jedan je od ključnih dokumenata, koji se izrađuje paralelno s donošenjem strateških dokumenata, novog Plana upravljanja i Prostornog plana – zaključila je ravnateljica Javne ustanove NP ‘Krka’ Nella Slavica.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.