Prioritet korisnici domova za starije

U našu županiju stiže tek 150 doza cjepiva protiv korone, većina sugovornika Šibenskog portala želi se cijepiti

Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Šibensko-kninsku županiju, u prvoj pošiljci, stiže simboličnih 150 doza Pfizerovog cjepiva protiv korona virusa koje je jučer odobrila Europska unija. Cijepljenje u Hrvatskoj počinje 27. prosinca, a dan kasnije i u našoj županiji kaže Diana Dulibić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

– Prioritet će imati korisnici domova za starije i nemoćne osobe te zdravstveni radnici. Po utvrđenim kriterijima odnosno prioritetima, mi bismo odmah trebali oko tisuću doza cjepiva, no nadam se da sljedeća pošiljka stiže na sam kraj godine. Zato ćemo prve doze iskoristiti u domovima za stare i nemoćne i zdravstvene radnike koji su na Covid odjelima i u Zavodu za hitnu medicinu – pojašnjava Dulibić, koja kaže da će se svakako i sama cijepiti te poziva sve ljude da prime cjepivo čim bude moguće.

I druge javne osobe i građani s kojima je razgovarao Šibenski portal uglavnom su za cijepljenje i većina se slaže da je to jedini način da se obuzda pandemija s kojom se mjesecima bori cijeli svijet.

– Naravno da ću se cijepiti, nikad nisam ni dvojila oko toga. Isto bih preporučila svima koji se smiju cijepiti jer je to jedini način da pobjedimo ovaj virus s kojim se borimo više od devet mjeseci. Ja osobno ću se cijepiti čim budem mogla biti na redu. Što se tiče odaziva zaposlenika u Općoj bolnici Šibenik za sad je 50 posto kolega anketiranjem izrazilo želju primiti cjepivo, a kako svakodnevno stiže sve više informacija, tako se i naši djelatnici naknadno individualno javljaju za cijepljenje – kaže Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice Šibenik.

Apsolutni zagovaratelj cijepljenja je i šibenski gradonačelnik Željko Burić koji kaže da, kao liječnik, vjeruje u suvremena znanstvena dostignuća u koja, svakako, spada cijepljenje.

– Sustavom cijepljenja kroz prošlost iskorijenili smo i stavili pod kontrolu brojne teške odnosno smrtonosne bolesti i to ne smijemo zaboraviti. Cijepit ćemo se i supruga i ja, jer je i ona zdravstveni radnik pa po određenim kriterijima spadamo u one koji će vjerojatno biti među prvima. Uopće ne želim komentirati teorije zavjere i sve ostalo što se može pročitati ili čuti posljednjih mjeseci. Sretan sam što su se znanstvenici cijelog svijeta upregli da se dođe do rješenja odnosno do cjepiva jer, ponavljam, to je jedini način da obuzdamo ovu pandemiju – jasan je šibenski gradonačelnik.

Njegovom kninskom kolegi Marku Jeliću drago je da je razvijeno i odobreno cjepiovo te da će uskoro početi procjepljivanje.

– Vjerujem da ću se i ja cijepiti, samo još trebam odlučiti kojim cjepivom. Na temelju mojih znanja, osobno sam sklon antigenskom cjepivu. I do sada smo se cijepili pa je logičan korak da i ovu epidemiju zaustavimo na taj način. Podržavam pravo i nekoga tko ne želi primiti cjepivo te mislim da posljedice za takve osobe ne bi trebale biti društveno negativne. Podržavam pravo svake osobe da samostalno donese odluku bez nametanja posljedica takve odluke – napominje Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada misli da bez cijepljenja ne možemo zaustaviti pandemiju i zato zagovara cijepljenje.

– Kada dođe vrijeme, odnosno kada budem na redu, u dogovoru sa svojim liječnikom ću se cijepiti. Mislim da je to jedino odgovorno ponašanje, nužno od svih nas. Bez cijepljenja nema zaustavljanja pandemije i nema oporavka gospodarstva – kazao je Ljubičić.

Joško Šupe, predsjednik županijskog SDP-a kaže da se za sad neće cijepiti, ali da kasnije sigurno hoće.

–  Mislim da sada ima puno ljudi kojima je to potrebnije nego meni. Cjepivo je u svakom slučaju dobro došlo jer je sve bolje od ove situacije koju imamo. Svima mogu savjetovati da se drže epidemioloških mjera, smanje kontakte i izbjegavaju sva rizična mjesta gdje se okuplja i kreće više ljudi. Apsolutno je potrebno slušati struku, proučiti nuspojave cjepiva i preporuke proizvođača te savjet svog liječnika. Ja nemam dvojibi, samo ću pričekati da cjepivo dobiju oni kojima je u ovom trenutku to najpotrebnije – poručuje Šupe.

Umirovljenica Neda (80) kaže kako prati sve što može o cjepivima i, za sad, ne vidi veliku opasnost po svoje zdravlje.

– Mislim da se bez cijepljenja nećemo se vratiti normalnom životu. Ne mogu razmišljati kako će se drugi cijepiti pa ja ne trebam jer tako možemo svi razmišljati i ostati na ovome što imamo sada. Kroz život sam primila različita cjepiva bez ikakvih nuspojava, a pitat ću i moju liječnicu što mi savjetuje. Ako mi predloži cijepljenje to ću i učiniti – kaže gospođa Neda.

Umirovljenica Marija (76), pak, rekla je za Šibenski portal da se neće cijepiti jer, kaže, previše ima različitih teorija o učinkovitosti cjepiva.

– Nisam se nikad cijepila ni protiv gripe pa neću niti protiv korone. Ni stručnjaci se ne slažu u vezi s cijepljenjem, a ni svačiji organizam nije isti tako da nisam sigurna u uspjeh – kazala je.

33-godišnja Petra nam govori da bi se cijepila kad dođe red na nju, smatra da je to jedini način da se sve što prije završi.

– Nama mladima mora biti u cilju da što prije nastavimo s normalnim životom, jer ovo, što duže traje, to je pogubnije po sve segmente društva – zaključuje.

M. Marotti, K. Bilan


Pratite nas i na društvenim mrežama: