'Manje oružja, manje tragedija'

U našoj županiji građani u devet mjeseci predali policiji 93 komada nelegalnog oružja

Ukupno 93 komada raznog vatrenog oružja, automatskog, rasprskavajućeg, ručnih bombi, mina te raznog dugog i kratkog oružja, potom 13.403 komada raznog streljiva i 5,1 kilogram eksploziva, predali su građani Policijskoj upravi šibensko-kninskoj u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine kroz akciju ‘Manje oružja, manje tragedija’.

U vremenu trajanja akcije, kontinuirano od 1. srpnja 2007. do 30. rujna 2020. godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dragovoljno je predano 2.336 komada raznog vatrenog oružja, 133.973 komada raznog streljiva i 607,1 kilogram eksploziva.

Inače, akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’ proglašena je najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda. Tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev je za akciju ‘Manje oružja, manje tragedija’ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a, a na području cijele Republike Hrvatske u vrijeme trajanja akcije građani su policiji predali 343.492 komada raznog vatrenog oružja, među kojim 5.227 komada automatskog oružja te 5.501.464 komada raznog streljiva i 5.382 kilograma eksploziva.

– Akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’, kojom je građanima, bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava, još uvijek traje. Oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, jer tako ozbiljno ugrožavaju živote drugih ljudi. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak – poručuju iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Oružje i eksplozivna sredstva ne donosite sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka, koji će preuzeti oružje,

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu dodatno građani se mogu informirati putem telefonske linije 0800 88 92.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.