Do danas 771 oporavljeni od koronavirusa

U cijeloj Hrvatskoj 10 novooboljelih, pet osoba skinuto sa respiratora

Ilustracija/Pixabay

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 10 novooboljelih osoba od COVID-19, što je ukupno 1881 osoba, kazao je ministar Vili Beroš na početku redovite konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Oporavljenih je do danas 771, a trenutno oboljelih 1110 osoba Testirano je 25.610 osoba. Ukupno je i dalje 47 preminulih. U bolnicama je 324 bolesnika kod kuće 786. na respiratoru je 18 bolesnika, pet manje nego jučer, rekao je Beroš.

Ukupno je 15 županija tražilo i dobilo suglasnost da ukinu propusnice za putovanja unutar županija. Zagrebačka i Grad Zagreb za njih je ukinuta propusnica između dvije županije. Što se tiče ostalih, Primorsko-goranska je zatražila i dobila suglasnost da se podijeli u tri područja – Gorski kotar, otoci i Primorje, a i Splitsko-dalmatinska je izdvojila otoke za koje i dalje trebaju propsunice. Ličko-senjska je također zadržala propusnice za Udbinu i Novalju.

– Što se tiče epidemiološke situacije, stvari se mogu vratiti za neke točke i na staro, ako se pogorša nešto. Cilj sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i ta odluka je imala vrlo veliku ulogu u sprečavanju širenja. Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri i vrati na staro. Pozivamo građana da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. Glavno pravilo je i dalje ostani doma. Već smo zatražili od svih županijskih stožera da vrlo pomno prate situaciju i da vrlo brzo reagiraju kod svake zaraze jer od kvalitete njihovih reakcije ovisi krivulja – poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U Stožeru vjeruju da su dali detaljne upute za ugostiteljske objekte.

– Ne možemo pisati traktate, da pišemo centimetre kolika mora biti udaljenost, ako treba napisat ćemo da se roba mora izdavati na 20 do 100 centimetara. Može jedna osoba izdavati i naplaćivati, ali između te dvije radnje mora defincirati rukavice – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

Capak je rekao da nisu izdavali nove preporuke za poslodavce, a podsjeća da su ranije rekli da se treba osigurati rad od kuće gdje je moguće ili uz socijalnu distancu ili pak uz zaštitnu opremu.

– Izašlo je jedno pojašnjenje u kojem su navedeni svi tipovi objekata, pa su se našli i caffe barovi, po definiciji Ministarstvo turizma, oni su se tu našli. Sasvim jasno piše da je zabranjeno posluživanje u objektu. Možda je došlo je nesporazuma jer nije bilo sve jasno napisano. Mi mislimo da smo u ovih 11 točaka sve razriješili, kako treba izgledati drive in, izdavanje hrane. Ako nije dovoljno jasno primit ćemo sugestije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.