Tvrđava sv. Nikole uvrštena na UNESCO-ov popis: ‘Posebni smo i to dokazujemo i na ovaj način’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Službeno je, šibenska tvrđava svetog Nikole od danas se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Odlučeno je tako na zasjedanju  41. UNESCO-ova odbora za svjetsku baštinu koje se održava u Krakovu. Sveti Nikola upisan je na Popis svjetske baštine zajedno uz gradske fortifikacije Zadra u Hrvatskoj, Bregama, Peschiera del Garda i Palmanove u Italiji te Kotora u Crnoj Gori u sklopu nominacije ‘Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća’.

– Prije nekih pola sata započela je prezentacija naše nominacije i sve je prošlo savršeno. Svi su potvrdili nominaciju, i ono što je neuobičajeno, nije bilo niti jedne primjedbe. Tvrđava svetog Nikole najbolje je očuvana od svih šibenskih tvrđava i konkretna je intaktna portifikacija koju ćemo kao takvu i zadržati. Ovo je velika stvar za Šibensko-kninsku županiju, a posebno za grad Šibenik koji ima dva upisana spomenika kulture pod UNESCO. Ovo je vrhunac koji teško dostignu i znatno veći gradovi i regije, ali mi smo posebni i to dokazujemo i na ovaj način, kazao nam je župan Goran Pauk koji se nalazi u Poljskoj.

poljska1 poljska2 polsjak4 poljsk3

Cijeli kanal sv. Ante je u baffer zoni u kojoj vrijede najstroža pravila ekološke održivosti, tako da na tvrđavi neće biti većih zahvata, a uvala Minerska će biti ključna za popratne turističke sadržaje.

Uz župana Pauka na zasjedanju Odbora nazočili su i Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Sanja Slavica Matešić, pročelnica UO za zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost i pročelnica Ureda župana Senka Bilać.

poljska

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Republike Hrvatske: uz pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića, bio je veleposlanik Ivo Goldstein stalni predstavnik pri UNESCO-u, zatim prof. dr. sc. Miljenko Jurković, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Miljenko Domijan, voditeljica i glavna tajnica Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO Rut Carek, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Bruno Diklić, Jasminka Dinić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Martina Vidaković iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a delegaciju Grada Zadra predvodio je gradonačelnik Branko Dukić.

Podsjetimo se, postupak upisa tvrđave sv. Nikole na UNESCO-vu listu kulturnih dobara materijalne baštine (graditeljske baštine) inicirao je talijanski grad Bergamo (regija Lombardija), a prihvatilo je Ministarstvo kulture Republike Italije. S prijedlogom se suglasilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kao i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Pomoć u prikupljanju dokumentacije i razradu menadžment plana odradila je Javna ustanova Priroda u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom.

 

Goran Pauk

Proša Sv. Nikola u UNESCO WORLD HERITAGE!!!


Upis tvrđave sv. Nikole u popis svjetske UNESCO baštine veliki je dobitak za Šibenik jer  tvrđava je postala, ne samo projekt od lokalnog značaja, već i od nacionalnog interesa.


Pratite nas i na društvenim mrežama: