Rogoznica najtraženija

Turisti su našoj županiji lani poklonili povjerenje. Ostvareno više noćenja od hrvatskog prosjeka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U godini kakva je bila 2020. Šibensko-kninska županija može biti zadovoljna ostvarenim turističkim rezultatima koji nadmašuju prosjek Hrvatske, kazala je za Šibenski portal Željana Šikić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Lani je na području naše županije boravilo 485.549 gostiju koji su ostvarili 4.033.308 noćenja što je skoro 55 posto preklanjskog prometa. Hrvatski prosjek je 50 posto.

– Nautika sa 62 posto i privatni smještaj sa oko 65 posto potvrdili su činjenicu da su u protekloj godini gosti birali sigurnost na odmoru, a izoliranost na plovilima ili u vilama i samostalni objektima upravo im to nudi. U kampovima je ostvareno 46 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, a u hotelima samo 24 posto – kaže Šikić.

Sa svih emitivnih tržišta bilježimo pad broja gostiju, ali su nam najvjerniji domaći gosti koji su u Šibensko-kninskoj županiji ostvarili 79 posto u odnosu na godinu prije, Poljaka je bilo 74 posto, Slovenaca 73, Čeha 65, Nijemaca 55, a Austrijanaca 42 posto.

– Odličan rezultat ostvaren je u Rogoznici koja je sa 558.382 noćenja na razini 66,5 posto 2019. godine, a Tribunj bilježi najbolji rezultat sa 70 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu. Blizu su mu i Pirovac i Betina. Turističke Vodice prošle su nešto lošije sa 739.054 noćenja ili 49 posto pretprošle godine, a u Šibeniku je ostvareno 629.931 noćenje ili 39,2 posto noćenja ostvarenih 2019. godine – dodaje Šikić.

Vrijeme je za novu turističku kampanju širom svijeta gdje su mnogi ljudi umorni od zatvaranja i željni putovanja pa i u županijskoj Turističkoj zajednici, zajedno s HTZ-om planiraju aktivnosti.

– Ove godine očekujemo bolje rezultate. Krenut ćemo s kampanjom uz naglasak na slobodno vrijeme, kulturnu i prirodnu baštinu te nautiku. Dolaskom cjepiva nadamo se puno boljoj posjećenosti, a očekujemo i povratak letova prema Hrvatskoj. Upravo smo i jutros imali videosastanak na razini Ministarstva turizma i sporta na kojem je spomenut i novi projekt označavanja u kontekstu sigurnosti destinacije. Naša županija je prvenstveno autodestinacija pa ćemo se koncentrirati na ta tržišta, ali se nadamo i normalizaciji avioprijevoza i dolasku gostiju s udaljenijih tržišta – najavljuje Željana Šikić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: