Inicijativa '1 općina-1 kuća'

Toni Turčinov i Marko Grubelić: ‘Osim vraćanja obitelji u domove, želimo i požuriti Vladu da krene s obnovom’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Načelnici općina Murter-Kornati, Tribunja i Slatine, Toni Turčinov, Marko Grubelić i Denis Oštrošić gostovali su danas u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ putem videoveze te pobliže upoznali javnost s inicijativom radnog naziva ‘1 općina-1 kuća’.

Idejni začetnik ove prijeko potrebne humanitarne inicijative je murterski načelnik Turčinov, koji je naišao na velik odaziv kolega načelnika i gradonačelnika, a trenutno je 25 općina koje sudjeluju, dok brojka iz dana u dan ima tenziju rasta, piše Murternews.com.

– Oko pomoći obnove kuća nismo čekali, kao što nismo ni u prvim satima nakon razornog potresa, kad smo kao općine prikupili pomoć i uputili hitno dva šlepera na ugroženo područje. U terenskom obilasku, prošli smo Petrinju i Pecke, gdje smo geodetski i arhitektonski snimili dvije kuće, izvidjeli zatečenu situaciju sa statičarima te utvrdili da se kuće moraju doslovno rušiti. U pitanju je stara gradnja, ali nažalost jako su oštećene i one obnovljene, stradale u domovinskom ratu. Nakon terenskog izvida, na redu je crtanje i izrada geodetskog elaborata i prikupljanje pomoći. Kolege načelnici i gradonačelnici s kojima se čujemo poslom ili na prijateljskoj razini, sami su pokazali interes nakon što su kroz medije iznesene prve informacije o  inicijativi obnove domova nastradalih u potresu – rekao je Turčinov.

Naglasio je i kako odaziv raste i logično je da među općinama ima onih malih koje nemaju velik proračun, no ide se u smjeru udruživanja, gdje će ujedinjeno sudjelovati po tri-četiri manje općine ili dva manja grada kako bi tako efikasnije podarili jedan novi dom.

-Od nas 555 općina, mislim da smo u stanju izgraditi barem 400 novih domova. Ovom inicijativom osim što ćemo vratiti obiteljima njihove domove, želimo na neki način požuriti Vladu da se s obnovom krene što prije -rekao je.


Pratite nas i na društvenim mrežama: