Više

  Održan strukovni sajam

  Tehnička škola Šibenik primjer uspješne škole za strukovna zanimanja

   

  Tehnička škola Šibenik bila je u četvrtak, 16. veljače, domaćin Strukovnog sajma koji u sklopu projekta ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije’. Strukovni sajam okupio je predstavnike Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, poslodavce, ravnatelje, mentore, razrednike i učenike.

  Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole Šibenik, pozdravio je sve prisutne te otvorio Strukovni sajam.

  – Zahvalio bih Obrtno-tehničkoj školi Split što nas je izabrala za partnere na ovom projektu. Naši učenici postižu izvrsne rezultate, osobito na polju informatike gdje su posljednje dvije godine osvajali Hackathon, najveće informatičko natjecanje u Hrvatskoj te ih želim posebno pohvaliti, kao i naše učenike koji postižu visoke rezultate na državnoj maturi te ih je četvero od ukupno 99 u Hrvatskoj nagrađeno. Naša škola nastoji nabaviti svu potrebnu opremu za rad učenicima kako bi pratili najnovija dostignuća. Posebno pozdravljam učenike osnovnih škola koji su nam se danas pridružili, te se nadam da će uskoro postati naši đaci – kazao je Belamarić.

   

  Prisutnima se potom obratio i ravnatelj Obrtno tehničke škole Split Milivoj Kalebić.

  – Okupili smo jake snage iz naše dvije županije te bih ovim putem zahvalio kolegama iz Tehničke škole Šibenik koji svojim znanjem i iskustvom uvelike doprinose ovom projektu, osobito pri izradi standarda zanimanja i kvalifikacija. Mi smo već organizirali ovakva dva strukovna sajma u Splitu s jako dobrim rezultatima. Imamo dosta učenika osnovnih škola koji dođu i koji su zainteresirani i na ovaj način im imamo priliku pokazati što mi to u srednjim strukovnim školama radimo. Mi ćemo organizirati još dva ovakva sajma ove godine u Splitu, te vas pozivamo da budete naši gosti – rekao je Kalebić.

  Vinko Bulat iz Šibensko-kninske županije poručio je kako Šibensko-kninska županija kroz svoj Upravni odjel podupire sve strukovne programe, pa tako i programe koji se odnose na elektrotehniku i računalstvo.

  – Nadam se da će ovaj današnji strukovni sajam doprinijeti da se razmijene znanja i iskustva između odgojno obrazovnih djelatnika i svih koji su uključeni u rad i razvoj djelatnosti iz područja elektrotehnike i računalstva – dodao je Bulat.

  Uz učeničke radove koji su bili postavljeni u dvorani i koji su se mogli čitavo vrijeme razgledati, srž Stukovnog sajma činile su prezentacije potencijalnih poslodavaca. Učenicima se prvo predstavio Josip Zdenković iz tvrtke Schrack Technik s prezentacijom ‘Kako približiti fotonaponsku tehnologiju školskim generacijama’, a u kojoj je zasebno predstavljen projekt MEGONK (maketa energetski gotovo neovisne kuće). Poanta prezentacije je bila učenicima približiti sve od ideje do gotovog projekta. Iz tvrtke Impol-TLM Šibenik Danijela Troskot ukratko je pojasnila čime se tvrtka bavi te naglasila kako tvrtka daje stipendije jer im je ključan stručni kadar te kako se rado odazivaju na strukovne sajmove upravo zbog odličnih iskustava u zapošljavanju. Danijela Budić Čaljkušić iz tvrtke S+B Systemtechnik osvrnula se na njihov brzi rast i razvoj koji nudi razne mogućnosti zaposlenja, stimulativna primanja te konstantno ulaganje u zaposlenike kroz edukacije budući da tvrtka ulaže u najnoviju opremu. Dražen Bumbak iz lokalne tvrtke Gambi je naglasio kako se rado predstavljaju na sajmovima jer se nadaju kvalitetnom kadru. Posljednji se predstavio Boris Gligić iz tvrtke Elektrolux, opisao njihov put od samog početka te naglasio kako je njima izrazito važan praktični rad u servisu te je pozvao učenike da ih razmotre kao poželjnog poslodavca.

  U sklopu Strukovnog sajma održan je i okrugli stol na temu ‘Zapošljivost u elektro zanimanjima’ na kojem se raspravljalo o svim izazovima i mogućnostima rada u ovoj struci, te o mijenjaju imidža strukovnih škola u javnosti općenito.

  Obrtno tehnička škola Split imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije, jedinim na širem području Dalmacije. Projekt ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije’ je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

  O projektu

  Regionalni centar kompetentnosti izgrađuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog

  obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju te poveznica između gospodarstvenih subjekata i obrazovnih ustanova radi uspostave suradnje i prilagodbe strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i najnovijih tehnologija te modernih metoda rada.

  U sklopu aktivnosti RCK razvijati će se postojeći redovni programi u sektoru elektrotehnike i računalstva kroz suradnju sa ostalim strukovnim srednjim školama, visokim učilištima i poslodavcima i obrtnicima iz navedenog sektora, uz podizanje kompetencija učenika za poduzetništvo i razvijanje vještina za uključivanje u tržište rada, potpomognuti uključivanjem gospodarstvenika u obrazovanje kako bi učenici stekli što aktualnije obrazovanje. U sklopu projekta dobivena je suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti za izradu Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje „Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom“ te je prijavljena i izrada Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za pomoćno zanimanje u području računalstva (računalni operater).

  Osim toga u RCK se razvija i modernizira obrazovanje odraslih te uspostavlja podrška svim bivšim učenicima Obrtno tehničke škole koji su postali obrtnici u cilju stalnog napredovanja u struci i stjecanja novih znanja i korištenja modernih alata u struci.

  Razvojem i usvajanjem novih znanja i tehnologija RCK će, uz podršku partnera, nuditi podršku svim obrtnicima i poslodavcima u sektoru elektrotehnike i računalstva za razvoj njihovih djelatnosti i metoda rada kao i za edukaciju i usavršavanje njihovih djelatnika. Djelokrug aktivnosti RCK je najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, preko svojih partnera, odgojno obrazovnih ustanova s tog područja i gospodarskih subjekata tih županija. U suradnji sa gospodarskim subjektima navedenih županija ali i kroz suradnju sa gospodarskim i obrazovnim subjektima iz europske unije, uključiti će se u promociju novih i ekološki prihvatljivih tehnologija, promociju modernih alata i uređaja kao i metoda rada.

  Trajanje projekta je 48 mjeseci, točnije do 29. prosinca 2023. godine.

  Ukupna vrijednost projekta je 49.978.113,43 kuna, a od toga je sufinancirano sredstvima Europske unije 49.978.113,43 kuna.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  U srijedu u Vodice postaju veliko sportsko sjedište...

  Sportska dvorana Osnovne škole Vodice u srijedu, 29. ožujka, postat će sportsko sjedište gdje će djeca i mladi imati priliku sudjelovati na edukativno-sportskom Telemach...

  Nova knjiga u izdanju NP ‘krka’ na dar...

  Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove 'Nacionalni park Krka'. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič...

  Gužva za dokumente u policiji: Koristite eRedomat

  Iz Policijske uprave šibensko-kninske javljaju da su i dalje veliki redovi za izradu dokumenata građana te pozivaju građane da koriste koriste usluge eRedomat kako...

  NAJNOVIJE

  U srijedu u Vodice postaju veliko sportsko sjedište djece i mladih

  Sportska dvorana Osnovne škole Vodice u srijedu, 29. ožujka, postat će sportsko sjedište gdje će djeca i mladi imati priliku sudjelovati na edukativno-sportskom Telemach...

  Nova knjiga u izdanju NP ‘krka’ na dar školarcima u našoj županiji

  Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove 'Nacionalni park Krka'. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič...

  Gužva za dokumente u policiji: Koristite eRedomat

  Iz Policijske uprave šibensko-kninske javljaju da su i dalje veliki redovi za izradu dokumenata građana te pozivaju građane da koriste koriste usluge eRedomat kako...